saritura in-naltime

a ce miroase o ideea buna?

Mergi in zona “food court” intr-un mall si vei fi asaltat de sute de mirosuri. Nu stiu cum esti tu dar eu sunt destul de sensibil la kestia asta. Peste, orez, carne, iute, vanilie, ceai, toate miasmele amestecate intr-un spatiu pe care oamenii il impart de nevoie si placere.

Cand intri intr-un magazin de imbracaminte care se respecta, esti asaltat de un alt parfum care sa te faca sa cumperi ceva gandind ca asa vei mirosi tot sezonul.

Mirosul este cheia pe care vanzatorii o folosesc pentru a descuia sertarul nevoii sau seiful economiilor personale. Cand mergi intr-un mall ai o multime de alegeri; fiecare incearca sa te convinga ca ai nevoie de produsul lui mai mult decat cel din magazinul vecin. Iti trebuie un singur lucru dar el exista in mai multe variante. Desigur suntem si terenul de experiment pentru mecanismele de persuasiune.

De fapt nu doar cand merg la mall simt asta. Intreaga viata ne-o traim in piata. (Viata la piata, piata din viata, multe variante pot exista…)

Traim cu totii  intr-o piata a ideilor in care usa de acces (intrare sau iesire) nu-i pusa chair acolo unde am vrea noi. Piata asta se intinde acum – prin tehnicile media de socializare –  pe tot globul. Am depasit stadiul de sat global; suntem in faza de piata globala.

Vanzatorii de idei sunt peste tot. Fiecare are ce iti trebuie si este gata sa-ti ofere din fericirea, succesul, bucuria, dragostea adevarata, scopul pe care il are. Toti desfac pe taraba lor asta. Cum sa fi un cumpartor inteligent intr-o piata a ideilor?

Daca mergi la aprozar inspectezi fiecare rosie, fiecare morcov si cartof. Te asiguri ca merele si portocalele nu sunt lovite. Le analizezi, mirosi, infigi unghia in ele. Le testezi inainte sa le pui in cos. De-ti cumperi pantofi ii probezi inainte de a plati. De ce? Pentru a fi sigur ca decizia ta este cea buna.

La fel ar trebui sa fie si in piata ideilor. Fiecare idee pe care o cumparam, o lasam sa-si faca cuib in mintea noastra si sa se imprime in caracterul nostru, modifica si ne influenteaza valorile personale.  Avem momente in care cumparam orbeste – fara sa privim, analizam, doar brand-ul conteaza – idei. Lui Aristotel ii este atribuita urmatoarea zicere: “o minte educata poate sa se bucure de o idee fara sa o accepte”. In 1 Corinteni 14 Pavel spune: “nu gandi ca un copil; fi un copil in ceea ce priveste raul; gandeste cu maturitate”. A gandi si analiza o idee inainte de a o cumpara te scuteste de regretul de a investi in ceva nefolositor care nu te ajuta.

Atata vreme cat nu putem iesi din piata ideilor cand si cum vrem noi e folositor sa deprindem tehnici intelepte de a cumpara cel mai bun lucru.

Leave a Reply