saritura in-naltime

cum sa schimbi o biserica in 3 saptamani

Ray Ortlund “m-a lasat masca” din nou. Am cautat repede  sa vad daca are ceva romani printre rude. Daca nu cumva e roman “undercover”. Am gandit ca poate a avut contact cu vre-o biserica romaneasca aflata in Diaspora. Ca prea a schitat materialul acesta ca un “insider”. Ca unul care a vazut cum se intampla. Ca unul care a urmarit miscarile de culise si masinatiunile. Sau poate nu-i numai la romani asa; oricum nu-s prea vesel nici cu aceasta constatare.

Saptamana unu

Cand vii duminica la biserica gandeste-te cat de mult te-ai sacrificat tu de cand esti membru al acestei bisericii, cat de multe n-ar fi fost facute fara tine si cu toate acestea cat de neapreciat esti. Gaseste o hartie prin Biblie si scrie pe ea ce te nemultumeste in prezent. Pune pe hartie fiecare nume care te deranjeaza. Nu-i uita pe toti ce-i veniti de curand si carora li se acorda atata importanta si atentie. Dupa biserica mergi spre casa multumit ca ai hotarat sa pui piciorul in prag.

Apoi intalneste-te la o cafea in cursul saptamanii cu un alt membru si impartaseste-i ce ai pe inima. Discuta cu el si ajuta-l sa vada cat de mult biserica s-a schimbat si cum tu, el si altii sunt nebagati in seama. Intreaba-l daca stie si pe altii din biserica care au ceva nemultumiri. Hotarati impreuna ca trebuie “sa va rugati” pentru asta.

Saptamana a doua

Trimite un email la alti membri ce ai aflat ca au ceva “ingijorari”. Impartaseste-le smerit ingrijorarea ta. Problemele nu pot insa sa mai ramana ascunse pentru mult timp. “Pentru binele trupului” spune-le sa nu discute cu nimeni  inca si sa pastreze totul doar pentru ei.

Pe masura ce nemultumirea creste, incepe sa formulezi o scrisoare/e-mail catre conducere. Trimite-o si altora pentru a fi de acord si a adauga si ei alte lucruri. Cat mai multi trebuie sa aibe curajul sa spuna ce gandesc. Chiar si membrii care sunt multumiti cu ceea ce se intampla in biserica pot fi de accord cu tine pentru ca – intr-un spirit de echilibru – si “vocea ta trebuie sa fie auzita”. Fi atent ca aceasta petitie sa nu iasa din cadrul constitutiei bisericii, a actelor ce definesc statutul organizatoric.

Saptamana a treia

Cand ai destul suport moral din partea altora – gresit directionat dar consistent – confrunta liderii cu nemultumirile adunate. “Wow, Doamne cate sunt si cat de orbi am fost pana acum”. Informeaza-i ca toate problemele/ranile din biserica nu-i ofera alta sansa decat de a vorbi deschis. Solicita reconcilierea lor si indeplinirea doleantelor intregului trup al bisericii.

Orice s-ar intampla din acest moment incolo tu esti un castigator. Ai schimbat subiectul in biserica de la promovarea Cuvantului la evidentierea spritului tau negativist. Cu mici variatii, tu vei urma calea ta. Biserica va avea nevoie de cativa ani pentru a se rederesa. Unii vor renunta sa mai vina dar nu trebuie sa te simti raspunzator pentru asta. Oricand in viitor poti sa repeti acest lucru din nou pentru a tine biserica exact acolo unde vrei tu. Ca tu stii cel mai bine. Si cand te gandesti ca nu ia decat trei saptamani…

 

Ray atinge coarda sensibila a unui comportament degradant in relatiile din biserica. Degradant si atat de comun, ce primeste incurajarea, aprobarea si imbalsamarea multora. Nu mai adaug ceva…sunt convins ca dupa asta unii ma vor ocoli si mai mult; nu-i nimic, prin asta doar vor dovedi ca ei stiu unde-i problema dar nu vor a o recunoaste.

4 Comments

  1. Salut Marius,
    Desigur ca se poate si mai repede. Depinde de cat de vivace e “dumnealui”.
    Uneori se poate si intre doua sabate; vorba versului:”cand griji s-abat pe capul meu…”

Leave a Reply