saritura in-naltime

necititul dauneaza grav umanitatii

Un sondaj de opinie realizat de The Jenkins Group, prezinta un rezultat ingrijorator pentru starea natiunii nordamericane:

  • 33% din cei care termina/absolva liceul(high school) nu mai citesc o carte pentru tot restul vietii lor.
  • 42% din cei care termina/absolva un colegiu nu mai citesc o carte dupa aceea.
  • 80% din familiile americane nu au cumparat sau citit o carte in ultimul an.
  • 70% din adolescentii americani nu au mai intrat intr-un magazin de carti in ultimii cinci ani.
  • 57% din noile carti nu sunt citite pe de-a’ntregul.

Rezultatele acestea nu ma mira si imi sporesc starea de ingrijorare cu privire la directia spre care ne indrepam ca civilizatie. Le-am spus mai mereu copiilor sa citeasca mai mult decat eticheta unui produs sau subtitrarile la filmele chinezesti.

Raymond Mar, professor la York University, a gasit – in urma unui studiu ce a avut preponderant in atentie copii – o legatura intre citire (activitatea de a citi carti) si empatie.  Profesorul May a observant ca pe masura ce citesc, copii devin mai sensibili, intelegatori la nevoile altora. Asta demonteaza oarecum un stereotip present despre nivelul de inteligenta: cu cat esti mai destept cu atat esti mai narcisist.

Egoismul orbeste. Poti sa fi un bun mesarias, un om devotat cu pasiune in ceea ce faci si sa fi atat de insurubat pe ceea ce ai(nevoie) si esti(ca om) incat ceilalti din jur sa nu conteze deloc. Egoismul este opusul empatiei.

Aproape toate marile probleme ale istoriei au plecat dintr-un sambure de egoism. Si aici este pericolul succesului “visului american” structurat pe individualism si raspundere personala.

Daca cititiul in carti este (con)damnabil si riscant, cititul de carti este mai mult decat recomandabil pentru  convietuire.

Fii un cititor, lasa puterea unor idei noi sa-ti modifice sensibilitatea, emotia si sa te ajute sa fi un inovator.

Leave a Reply