Biserica de care e nevoie / centura de siguranta / evanghelia pentru oameni ocupati

deplin sau partial

Iertarea in forma/exprimarea ei biblica este greu de atins. Nu imposibil dar e greu…Fiecare dintre noi se confrunta cu situatii si probleme in care trebuie sa ierte sau sa fie iertat. Nu exista exceptii in umanitate. In conflicte cad victime colaterale prieteni, cunoscuti, grupuri de oameni. Toti sunt amprentati pentru ca nu au tinut partea sau ca au tinut partea…depinde de unde privesti.

Cu cat rana e mai adanca cu atat se vindeca mai greu. Dar poate fi vindecata daca:

  •  Soliciti sa fi iertat primul. Mai inainte de a spune ca ierti vezi daca esti gata sa fi iertat. De obicei conflictele stagneaza nu din pricina ca oamenii nu isi cer iertare, ci ca nu accepta pozitia in care ei trebuie sa fie iertati.
  • Astepta-te sa nu primesti ceva in schimb. Iertarea este bazata pe o decizie pe care o iei si nu este o reactie.
  • Iarta din toata inima, real, autentic. Unii spun ca iarta si actioneaza exact invers – tepos, infatuat. Iertarea nu este doar ceva declarativ. Este insotita de actiune pe drumul repararii si reluarii contactelor, a legaturilor. Iertarea nu este doar o actiune a buzelor.
  • E ceva permanent. Comportamentul ranchiunos nu are cum sa mai fie vizibil daca spui ca ai iertat. Iertarea nu e ceva ce sa iei inapoi daca o acorzi. A ierta inseamna a lasa sa se duca orice sentiment negativ…
  •  Fa-o acum! Cu cat astepti mai mult cu atat va fi mai greu si vei gasi mai multe justificari sa nu o faci. Cu cat astepti mai mult cu atat mai multe daune vei avea in inima. Timpul nu rezolva. Timpul doar imbalsameaza disfunctionalitati.

Iertarea biblica nu este o usa deschisa abuzurilor viitoare. Noi nu vrem sa iertam pentru ca nu vrem sa mai fim pacaliti, loviti, abuzati. Iertarea este un proces eliberator de tensiune si emotie launtrica ce dospeste pacate de care trebuie sa ne detoxifiem sufletul.

Putem canta la cor, voluntaria in proiecte umanitare, misiona catre cei necrestini, promova Biblia in medii culturale si cu toate acestea putem purta in noi adanc infipte sentimente de manie, nemultumire, rautate, frustrare ce zadarnicesc eforturile noastre exterioare de a parea altfel.

Pe plan personal iertarea elibereaza din greutatea emotionala. Nu ia durerea instantaneu dar elibereaza ceva tensiuni pe care le porti in inima si in virtutea carora actionezi (chiar inconstient). In plan personal iertarea iti ofera o alta perspectiva a  ceea ce inseamna Harul lui Dumnezeu – nu e ceva rational, nu e ceva ce-i atinge pe cei care merita.

Dupa cum ziceam…nu e usor sa ierti biblic. Nu e natural. Avem ceva reminiscente dar nu este un proces convenabil. Nu spun ca nu esti afectat de consecinte si acestea nu dor. Nu spun asta. Dar daca iti spui crestin, daca zici ca mergi la biserica si te inchini la Dumnezeu, traieste iertarea nu partial ci deplin.

Leave a Reply