centura de siguranta / saritura in-naltime

blog tour: Praying with the Grain: How Your Personality Affects the Way You Pray – cum personalitatea afecteaza rugaciunea

Cand eram mic si parintii ma luau cu ei la intalniri de rugaciune mereu ma intrebam ce o sa fac eu o ora si jumatate. Cum sa te rogi asa de mult? Si mai ales ce? Am purtat apoi o vreme cu mine intrebarea: “De ce rugaciunea este asa de usoara pentru unii si asa de grea pentru altii?” Cand am reintalnit-o in cartea dr. Pablo Martinez  –  doctor si psihiatru in Barcelona  – s-a realizat o conectatere directa la subiectul cartii mai ales si prin functia pozitiei de consiliere pe care o am acum.

In noua aparitie a Kregel Publications –  “Praying with the Grain: How Your Personality Affects the Way You Pray ” autorul introduce modulul lui Carl Jung de integere a personalitatii umane ce ne imparte pe toti in introverti si extroverti  subdivizandu-ne apoi in cele patru coordonate oferite de axa orizontala gandire(reflexiv)/simtire(afectiv), intersectata cu axa verticala ce mentioneaza factorii intuitiv si senzorial.

 

 pic
Modelul de personalitate dezvoltat de Jung.

Cei introverti sunt oameni tacuti ce prefera meditatiile profunde in timp ce grupul extrovertilor ii include pe cei ce prefera actiunea si rugaciuni rapide. Fiecare dintre noi avem cate ceva din cele 4 coorodnate si in acealsi timp unul sau unele din cele 4 puncte sunt mai accentuate sau nedezvoltate decat altele. Scopul este de merge spre echilibrarea celor 4 coordonate impactul imediat fiind si asupra relatiilor cu cei din jur.

Relationarea la tipurile de personalitate este interesanta si in argumentatia sa dr. Pablo Martinez  balanseaza interpretarea protrivit careia Duhul Sfant schimba total profilul de personalitate pe care il avem la nastere. Fiecare se poate ruga si o poate face diferit. Rugaciunea este vitala pentru ca ne consoldieaza legatura cu Dumnezeu. Este o descoperire de sine si o cunoastere/intelegere a altora.

Vorbind despre valoarea terapeutica a rugaciunii abordarea incepe de la integerea legaturii intre Dumnezeu si om – este o strada cu doua sensuri. Rugaciune ofera lumina, calauzire, disceramant in toate zonele din viata in care avem nevoie de directie. Aliniamentul se face la voia lui Dumnezeu iar transformarea mintii si inimii noastre se realizeaza prin ascultarea de principiile Cuvantului lui Dumnezeu.

Autorul nu incearca sa realizeze un singur scenariu intereptativ pentru fiecare cititor ci fiecare afirmatie o expune la un principiu biblic ce paote fi aplicat personal de catre cititor. Nunatele ce rezulta din intelgerea diferitelor profile pshihologice conduc spre o dependenta de Duhul Sfant care se descopera si ne descopera.
Foarte interesanta mi s-a parut analizarea profilului de personalitate pentru Ieremia, recunoscut ca un personaj al rugaciunii, un “profet al lacrimilor”.

Capitolele sunt lungi dar bine structurate oferind raspunsuri la intrebari precum: “Este durerea o problema sprituala sau pshihologica?”, sau “Ce rost au simtamintele in procesul ragaciunii si mijlocirii?” ori “Ce sa faci cand ai ganduri nepotrivite in momentele de rugaciune?”

Spre final cartea include cateva  nuante apologetice fiind oferite raspunsuri la probleme ridicate de pshihologi laici si explicarea diferentelor intre rugaciune si diferite forme de meditatie intalnite in alte religii.

Praying with the Grain: How Your Personality Affects the Way You Pray” consider ca este o bogata resursa pentru discutii si cercetari ulterioare. O recomanda fi aprcursa si in grupurile de discutii din biserica.

Rugaciunea este influentata de temperament si personalitate iar starile emotionale trecute pot conduce spre blocaje sau rutina in procesul rugaciunii.

Desi este scrisa de un specialist dar este usor de parcurs indiferent de pregatirea profesionala. Terminologia folosita este explicata intr-un mod usor de asimilat. Dr. Pablo Martinez propune cititorului sa-si analizeze viata de rugaciune prin prisma structurilor de personalitate, ajutand a intelege cum esti construit de Dumnezeu propunandu-ti sa dezvolti fara efort , chin sau obligatie, rugaciunea ca o parte a vietii.

 

I am thankful to Kregel Publications  to send to me this book through their blog tour promotion program. The opinions I have expressed are my own.

Cumpara aceasta carte / Get this book

Amazon.com

Christianbook

 

EG

 

Leave a Reply