saritura in-naltime

inauntru sunt dezbinatorii…

Kenneth Haugk scrie in cartea sa “Antagonists in the Church” cateva observatii valide, incomode, pentru cei care se considera cainii de paza ai neprihanirii bisericesti.

Profilul de personalitate al oponentilor, al celor ce fac diviziuni in biserica dezvaluie:

  • Narcisism – un sablon de personalitate pe care o persoana il evidentiaza inducand(uneori) un “umil” sens al auto-importantei si preocuparii pentru lucruri importante solicitand atentia altora asupra sa prin “urgenta“ subiectelor dezbatute. Sunt infometati sa aibe aprecierea tuturor in timp ce lanseaza in jur cuvinte depreciative la adresa altora – ce nu-s in aceiasi echipa cu ei. Nu admit ca sunt gresiti ci ca sunt doar manati de scopuri nobile. Intotdeauna corect este ceea ce satisface ideea, nevoia lor si gresit este orice chestioneaza implinirea scopurilor/ideilor lor.
  • Agresivitate – cei dornici de diviziune evidentiaza un fond agresiv ironic. Nemultumiti de tot ce se intampla, ratacesc prin viata colectand nedreptati si  imprimandu-le un sens personal. Fiecare e perceput gresit sau corect in functie de amintirile pe care le au, amintiri ce constituie in acelasi timp combustibilul preocuparii si furiei lor.
  • Rigiditate – inflexibilitatea gandurilor este cuplata cu o ingrijorare excesiva pentru proceduri precise, corecte. Evaluarea lor devine singura evidenta buna, corecta. Gelozia si frustarea ii conduce sa respinga alte evidente. Rigiditatea conduce spre aprecieri “standard” ce devin instrumente pentru atacarea altor lideri sau lucrari.
  • Paranoie – nimeni nu ajunge sa fie bun de increderea lor. Alterneaza intre hipersensibilitate emotionala si lipsa unei emotii reale pe fondul unei iluzii de maretie proprie.

Dezbinatorii se ridica pe ei insisi prin daramarea altora. Convulsiile interioare si nemultumirile au ca rezultat un mod negativ de gandire exprimat prin atacarea altora – contemporani sau nu –  si sustinerea cu entuziasm a oricarei dezvaluri despre esecurile si nenorocirile altora, proiectand un sens de inutilitate al activitatii acelora.

Persoanele ce starnesc dezbinare intre frati sunt vazute ca vedetele zilei, carora li se acorda cred eu mult mai multa importanta decat ar merita. E si acesta un mecanism al subculturii bisericesti. Mai ca-mi vine sa fac un blog intitulat Proverbe 6:16-19. Dar cui va folosi?

mai multe in aceiasi zona a subiectului spune si Erik Raymond.

Leave a Reply