saritura in-naltime

crestineste a manca

Indiscutabil hrana este unul din acele daruri oferite de Creator pentru a ne sustine viata si a simti ceva placere(coordonatele energie si gust). Mancand, invatam cum sa ne sustinem placut existenta. Mediul multicultural in care traiesc imi prilejuieste deseori ocazii de a aprecia variatatea de idei gastronomice pe care umanitatea le-a dezvoltat folosind resursele puse la dispozitie de Dumnezeu.
A fi un bun adminstrator al lucrurilor incredintate este relationat si la domeniul hranei/dietei zilnice. Nu doar cum si cand ci si unde si cat.
Una din starile evidente pe care NordAmerica le parcurge de multa vreme – si in multe directii – se concluzioneaza cu un singur cuvant: risipa. Vom avea cu adevarat criza in lume atunci cand in NordAmerica sau in Occident vom avea un disponibile(spre a cumpara) un singur fel de cafea/ceai si un singur fel de gogoasa. Pana atunci…nu, nu traim vremuri grele.
Invitatia apostolica de a ne considera trupurile drept sanctuare ale Duhului Sfant, aduce in discutie existenta unor filtre la intrare. Cu cat filtrul este mai inteligent alcatuit cu atat rezultatul este mai divers si sanatos.
Iata cateva sugestii aplicabile si rezultate din interactiunea gastronomic-teologica:
  1. Ia-o incet. Incearca sa gasesti ceva timp sa te bucuri cu adevarat de gustul alimentelor. Pregateste hrana singur, savureaz-o.
  2. Multumeste. Pentru alimentele ce le ai, pentru mainile ce le-au cules, pentru terenuri si animale, multumeste lui Dumnezeu – Furnizorul si Sustinatorul vietii.
  3. Fi o gazda. Invita alte persoane pentru a lua masa cu tine. Urmeaz? exemplul lui Isus. Organizeaza mese cu necunoscuti si petrece ceva timp cu ei.
  4. Manaca in comunitate. Imparte mancarea cu altii. Foloseste hrana ca o resursa de socializare (v-am zis eu ca exista si altceva decat facebook sau twitter).
  5. Fi atent cu cei din jur. Unii oameni au diferite sensibilitati cand vine vorba de mancare. Nu uita de aceste detalii. Arata ca pretuiesti acea persoana incercand sa-i acomodezi deficienta.
  6. Manaca portionat. Adica recunoaste cat iti trebuie si nu merge mai departe. Ai discernamant si nu lasa stressul sa te manance.
  7. Manaca simplu. Decat bucate alese si sofisticate mai bine o masa cu umilinta, multumire, bunatate, bucurandu-te de privilegiul de a fi cu altii.
Consulta pe larg materialul din BIOLA Magazine.

Despre cum sa ne mancam crestineste (mai ales noi, romanii) – n’are rost sa mai vorbim…

Leave a Reply