saritura in-naltime

un jurnalist diseca minunile

Miracolele sunt pentru unii crestini punctul de inceput si o prezenta constanta(chiar duminicala) in angrenajul expresiei religioase, in timp ce pentru alti crestini miracolul este ocazional si nu reprezinta o prezenta obilgatorie pentru viata de credinta.

In modul ei de functionare lumea materiala nu are nevoie de implicarea supranaturala a lui Dumnezeu dar Creatorul nu isi poate limita puterea si autoritatea de a interveni oridecate ori  El decide.

Cartea jurnalistului Tim Stafford, Miracles: A Journalist Looks at Modern-Day Miracles, aparuta la Bethany House, sondeaza spectrul opiniilor ce baleaza intre scepticism si credulitate.

In vremea apostolica miracolele nu au fost necesare

pentru a dovedi suprematia crestinismului ci pentru a evidentia realitatea Imparatiei lui Dumnezeu in care moartea si pacatul nu mai exista. Miracolele vorbesc indirect despre realitatea invierii lui Isus, despre innoirea ce va fi prezenta la finalul Istoriei. Dumnezeu lucreaza in moduri surprinzatoare iar aceasta realitate este greu de explicat si nu are cum a fi contrazisa; ramane insa la fiecare dintre noi ceva din curiozitatea a “oare cum a fost facuta asta…?”

Recomandarea directa si practica a autorului este : cauta supranaturalul in comunitatea in care esti. Autorul incepe cartea prin analizarea unei minuni de care a auzit in biserica lui. Un tanar cu problem locomotorii este vindecat intr-o alta biserica in urma unei rugaciuni speciale. De ce acest act a avut loc intr-o alta biserica si nu in biserica in care tanarul se inchina frecvent cu alaturi de parintii sai? Interviul pe care il realizeaza leaga intreaga carte si reprezinta un bun exemplu pentru a incepe o operatie de disectie a fenomenului miracolelor.

Tim Stafford ca un jurnalist ce ofera credit credintei crestine are o abordarea diferita de aceea a unui jurnalist laic, sceptic. Crescut in mediul teologic presbiterian autorul analizeaza atractia speciala spre miracole promovate in mediul charismatic recunoscand ca a vrut mereu sa-l vada pe Dumnezeu cum face ceva mai mult decat el isi poate imagina.

Minunile sunt clar incompatible cu explicatii natural-logice care ne pun in fata unor intrebari. Interesanta perspectiva (capitolul“Can a Scientist Believe in Miracles?”) asupra unei imbinari si coabitari orecum problematice intre stiinta (cu o puternica sustinere din partea curentului ateist) si domeniul miracolelor.

Stafford nu cauta subiecte de senzatie, nu prezinta o colectie de miracole la care sa ramai cu gura cascata ci indrazneste a oferi un reper despre cum pot fi intelese, cum sa gandesti asupra lor si cum reactioneazi atat la prezenta cat si la absenta lor.

Prin ideile continute in carte Stafford are o buna contributie in discutiile deschise si productive despre implicarea lui Dumnezeu in universal uman.

 

“Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc. Available at your favourite bookseller from Bethany House, a division of Baker Publishing Group”.

Also available from

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

EG

Leave a Reply