saritura in-naltime

cele mai periculoase idei din crestinism

Curentul “Noul Ateism” pleaca mai intotdeuna in dezbaterile si prezentarile pe care le organizeaza sau la care participa de la faptul ca ideile biblic-crestine aduc mai mult rau decat bine in umanitate.

Kenneth Samples furnizeaza prin Seven Truths that Changed the World aparuta la Baker Publishing Group un sumar de apologetica intr-un format usor de parcurs si incitant sustinut. Conform autorului ideile periculoase raspandite de crestinsim in lume sunt:

 1. Nu toti mortii raman morti – realitatea invierii lui Christos. Samples examineaza si raspunde diferitelor acuzatii intre care si cea a existentei unui frate geaman al lui Isus. Crestinismul nu sustine doar ideea conform careia Isus Christos este viu ci si ca toti cei care il urmeaza pe acestea vor trai vesnic alaturi de El intr-un Univers complet nou. Alte idei discutate in aceasta sectiune: mormantul gol al lui Isus, aparitiile lui Christos dupa moarte, transformarea lui Saul dintr-un progenitor intr-un propovaduitor al crestinismului, trecerea la celebrarea zilei invierii, duminca, si sustinerea ei ca zi a intalnirilor bisericii.
 2. Dumnezeu a mers pe Pamant– contextual general este cel al pluralismului religios si pretentiile exclusiviste sustinute de Crestinism. Ideile ciudate despre “Isus – extraterestru” si “Isus – guru” sunt discutate intre ale evidente biblice sau pareri contradictorii prin care se incearca explicarea divinitatii lui Isus. Crestinismul afirma despre Isus faptul ca nu a fost doar un om extraodinar ci a fost Dumnezeu intrupat. Tot in aceasta sectiune sunt aduse in discutie diferite concepte religioase ale existentei lui Dumnezeu.
 3. Existenta unui Univers foarte bine alcatuit ce are un inceput. Doctrina Creatiei a ceva din nimic este dezbatuta in aceasta parte prin analiza unor argumente teologice c ear ajuta stiinta sa explice varii fenomene. Samples arata cum o singura afirmatie biblica poate produce 20 de puncte de vedere distincte asupra aparitei lumii. O intrebare ce merita evidentiata: “de ce fel de lume/univers este nevoie pentru ca stiinta sa ofere toate raspunsurile?”
 4. Dovezi ale prezentei lui Dumnezeu – disputa intre crestinismul teist si teoria naturalist-atee. Autorul prezinta cum furnizeaza crestinismul cea mai buna explicatie pentru intelgerea scopului vietii.
 5. Nu prin fapte – nimic bun din ce poate face omul nu-i justifica o pozitie de cinste inaintea lui Dumnezeu. Efortul uman nu poate cumpara un loc in Cer. Dumnezeu nu ma apreciaza pe baza moralitatii mele si a moralitatii Sale.
 6. Valoarea si demnitatea umana. Punctul de vedere biblic asupra lumii si universului sustine valoarea fiintei umane. Biblia afirma ca uciderea este pacat pentru ca nu se potriveste chipului lui Dumnezeu dupa care omul a fost facut. Fiintele umane se deosebesc de alte elemente ale creatiei prin:
 • Caracterul intrinsec spiritual;
 • Poseda abilitati unice intelectuale, culturale si de comunicare;
 • Poate intelege si este constient asupra timpului;
 • Poseda o constiinta si legifereaza moralitatea;
 • Este original prin capacitatea inventiva;
 • Poseda o curiozitate de a explora si de a întelege natura;
 • Aprecieaza estetica si arta.

7. Suferinta aduce ceva bun. Unul din principalele argumente ce vor sa invalideze prezenta si existent unui Dumnezeu bun si atoatesustinator este prezenta reala a raului. Samples incearca aici sa demonstreze ca ideea conform careia Dumnezeu ar trebui sa elimine orice urma a raului, nu are nici o justificare.

Este de ajutor contextualizarea istoric-teologica a multor argumente (pro sau contra) ce furnizeaza detalii pentru a accepta sau nu diferite explicatii. Realizand efortul de a face subiectele accesibile celor mai multi cititori, autorul nu acopera intregul palier de obiectii cu privire la existenta si implicare lui Dumnezeu in umanitate.

Ken Samples intreaba: “If as a Christian you find that these dangerous ideas don’t rock your worldview, then maybe your faith has become far too safe.”

7 Truths that Changed the World -Discovering Christianity’s Most Dangerous Ideas” reprezinta o carte ce prin continut si forma se muleaza pe profilul meu apologetic si consider ca este intr-adevar o carte periculoasa pentru ateii “open mind”.

Kenneth R. Samples este filosof si teolog – Adjunct Instructor of apologetics at Biola University –  si poate fi gasit in cadrul “think-tank-ului” Reasons To Believe.

 

Book has been provided courtesy of Baker Publishing Group and Graf-Martin Communications, Inc.
Available at your favourite bookseller from Baker Books, a division of Baker Publishing Group.

Also available from

Amazon,

Christianbook.com,

BarnesandNoble.com

 

 

EG

 

 

Leave a Reply