saritura in-naltime

trebuie sa fi mai mult decat rege

pentru a proceda asa…

un fragment din viata regelui Hussein al Iordaniei ilustreaza vulnerabilitatea liderului – a celor care conduc:

Intr-una din noptile anilor (19)80 Regele Hussein al Iordaniei a fost informat de serviciul sau de paza despre intentia unui grup format din 75 de militari ce comploteaza pentru a prelua puterea in Iordania.

Serviciul de paza loial regelui a cerut permisiunea de a inconjura locul in care acestia se aflau si sa-i aresteze.

Dupa o pauza, in fata acestei propuneri, regele a refuzat solicitand sa-i fie pregatit elicopterul. Regele s-a imbarcat si a cerut sa fie lasat pe acoperisul cladirii in care militarii discutau inlocuirea sa. Cand a parasit elicopterul i-a spus pilotului: “Daca auzi focuri de arma, decoleaza fara mine”.

Neinarmat, regele a intrat in caldire si a ajuns in incaperea unde erau complotistii. “Domnilor am fost informat despre intentia dumneavoastra de a prelua puterea in stat si a instala un guvern miliar. Daca veti face asta, tara se va imparti in doua si vor urma lupte intre cele doua factiuni; veti porni un razboi civil. Nu trebuie sa se intample asta. Eu sunt aici acum. Ucideti-ma si luati voi puterea. In felul acesta numai un singur om va muri.”

Dupa un moment de tacere militarii rebeli, unul dupa altul, s-au plecat in fata regelui iordanian, i-au cerut iertare si i-au jurat din nou credinta.

Leave a Reply