saritura in-naltime

cu microscopul si telescopul la bracinar

…sau cum sa raspunzi unor vremuri de instabilitate.

Am parcurs azi “Leading in the 21st Century” aparut in McKinsey Quarterly si am notat o parte din ceea a spus Shimon Peres, presedintele actual al statului Israel. In articol mai apar raspunsuri din partea Daniel Vasella, Ellen Kullman, Moya Greene, Carlos Ghosn, Josef Ackermann; materialul il recomand pentru a fi parcurs in intregime.

A conduce intr-o vreme plina de rasturnari de situatie

Economia globala(si tot ce decurge de aici) se aflat intr-o dinamica remodelare. Regiuni in curs de dezvoltare devin motoarele ce inlocuiesc angrenajele occidentale recunoscute pentru sustinerea cresterilor economice. Nivelul inovatiilor creste exponential; noile tehnologii creeaza noi industrii, le perturba pe cele vechi si formeaza noi retele de comunicare cu o viteza impresionanata. Toate aceste detalii solicita liderului un alt nivel de conducere.

Shimon Peres: In ultimele doua decade suntem martorii celei mai mari revolutii/schimbari de la Geneza incoace. Vechile teorii – de la Adam Smith la Karl Marx – si-au pierdut valoarea pentru ca s-au bazat doar pe munca, teritoriu si prosperitate. Toate acestea sunt acum inlocuite de factorul stiinta/cunoastere. Ideile sunt cele ma importante resurse si sunt greu de prezis. Stiinta impinge noile frontiere ale cunoasterii iar punctele de pornire sau distantele nu mai sunt asa importante.

Acum in lume, datorita cunoasterii/ideilor, un individ poate juca rolul unei colectivitati. Doi baieti au creat Google. Unul singur a facut Facebook. Un altul Apple. Acesti domni au schimbat lumea fara partide politice sau armate. Nimeni nu a anticipat acest lucru. Suntem cu toti surprinsi si ne aflam intr-o alta lume acum. Poti avea cea mai puternica armata dar nu poti cuceri idei.

Schimbarile cer echilibru la nivel personal

Rigorile impuse de o conducere eficienta i-au determinat pe unii lideri sa se gandeasca la ei insisi ca fiind in faza de” pregatire continua” precum un atlet profesionist ce continua a face eforturi continue pentru a gestiona energia existenta si a-si intari caracterul spre obtinerea unui rezultat mai bun. Exista o legatura puternica intre sanatatea fizica, sanatatea emotionala si capacitatea de analiza.

Shimon Peres: Mintea liderului trebuie sa fie eliberata de orice zgura – o minte ce viseaza si imagineaza. Toate lucrurile noi apar datorita viziunii. Un lider trebuie sa aiba curajul de a fi un nonconformist, precum un om de stiinta. El trebuie sa viseze chair daca o face de unul singur iar cei din jur rad de el; nu trebuie sa se lase doborat.

Astazi segregarea intre generatii este mai acentuata decat cea intre natiuni. Copiii ne spun: “Te rog, nu ne pune pe noi sa traim intr-o lume pe care ai creat-o tu, ranita de razboaie, corupta financiar si separata prin ura. Nu incerca sa pui ziduri artificiale intre noi si alti tineri din generatia noastra”. Ei gandesc asa pentru ca sunt nascuti intr-un alt timp. Pentru ei echipamentele moderne sunt ceea ce au fost hartia si creionul pentru noi. Ei comunica mai rapid si mai usor si nu simt aceasta discriminare ascunsa cu care ne-am nascut si de care e greu sa scapam.

Liderul – interfata(24/7) intre cei ce lucreaza pentru el si cei ce l-au angajat

Aproape toata lumea vorbeste despre provocarea de actiona si face fata intr-un sistem complex. Ca interfata reprezentativa a organizatiilor liderii trebuie sa fie pregatiti pentru a raspunde preocuparilor imediate, cu evaluari si solutii practice lucrand la mentinerea si articularea unei viziuni pe termen lung ce promoveaza scopul organizatiei si rolul ei in societate. Asta inseamna folosirea celor mai noi mijloace de comunicare si depunerea unui efort sustinut in formarea si trasmiterea unor mesaje clare, scurte ce au impact in varii culturi.

Shimon Peres: Cuvintele asigura legatura intre lideri si public. Acestea trebuie sa fie credibile si simple exprimand viziune si nu doar pozitie. Cei 3 lideri ai sec. 20 au fost Winston Churchill, Charles de Gaulle si David Ben-Gurion. Fiecare dintre ei au avut o minte exceptionala si un scris remarcabil. Abilitatea lor de sustine discursuri si redacta materiale a demostrat curiozitate, memorie, curaj. Ei au inteles ca nu conduc cu baionete ci manuiesc cuvinte. Cuvintele unui lider trebuie sa fie precise si sa impuna angajament.

 

Este o fina demarcatie intre pozitia pe care o ai acum si viziunea pe care trebuie sa o dezvolti.

  • Pozitia reclama, “Aceasta este ceea ce suntem”. Viziunea sustine:“Aici trebuie sa ajungem.”
  • Pozitia reclama, “Acestea sunt standardele pe care le vom urma”. Viziunea sustine: “Acestea sunt oportunitatile pe care le vom incorpora”.
  • Pozitia reclama, “Asa vom face”. Viziunea sustine: “Trebuei sa gasim o cale mai buna”
  • Pozitia reclama: “Trebuie sa onoram rezultatele trecute”.  Viziunea sustine: “trebuie sa exploram viitorul”

Si pozitia si viziunea sunt esentiale pentru o conducere echilibrata si dinamica dar nu toti liderii stiu sa foloseasca si microscopul si telescopul.

Povara conducerii in aceste timpuri este covarsitoare dar beneficiile ce pot aparea sunt imense.

Leave a Reply