saritura in-naltime

telenovela romana: coana Chirita hahaie mioritic printre flori de trotuar

E timpul femeilor in Romania; un barbat ‘telectual si cult ne-a invitat arogant sa-i numaram ouale; datorita a 5 femei, el este astazi un numar – N0049/2012. La mai multe numere! Apoi Aspazia le-a provocat legal uslamistilor, astazia. Ai auzit Mona? Sa-ti strici tu cariera pentru ca nu stii sa deosebesti masinile…Coana Chirita a dreptului romanesc se pregatea sa cante: “Vai, vai, vai ci durere.. .Ioti-te, bre, vaporu’ cum chere / si marinarii cum moari/Moari si da din chisioari…”

Cum sa-l faci placut pe Traian in 100 de zile? Intrebati buchetul horticol (numai crini si viorele) al politicii romanesti de trotuar.

Doua intrebari pentru confrati aventurieri ce s-au ‘mestecat cu pasiune in joaca asta: “cum sa faci o “revolutie a bunului simt” fara oameni de bun simt?”; “se poate elimina raul infaptuind alte rele mai mari?”

Cuplul Laurentiu-Viorel a dorit a fi privit si inteles “salvator in cheie mesianica”; in realitate s-a dovedit a fi duetul “Ana-Caiafa” un pic mai tuns dar la fel de nebarbat.

Romanii vor continua sa plateasca singuri pentru aroganta propriilor lideri. Pana la urma barbati politici responsabili se gasesc doar in opere literale:

“There is a tide in the affairs of men
Which, taken at the flood, leads to fortune.
Omitted, all the voyage of their live
Is bound in shallows and in miseries.
On such a full sea we are now afloat;
And we must take the current when It serves
Or lose our ventures.” – W. Shakespeare in “Julius Caesar”

6 Comments

 1. Draga Emi,

  Mi-as dori ca bunul simt (de care vorbesti si tu in articol) sa te indemne sa fii mai rezervat in comentarea situatiei din Ro, caci treburile nu stau asa chiar asa cum le percepi tu de peste m?ri ?i ??ri…

  Cu prietenie,
  vic

 2. Draga Emi,

  Imi exprimam dorinta sa fii mai rezervat in ce priveste comentariile despre situatia din Romania deoarece cred ca aceasta ar fi o dovada de bun simt din partea ta, ca unul care nu mai traiesti aici si care vezi lucrurile de la distanta confortabila si din contextul sigur al democratiei canadiene. In tara ta de bastina democratia continua sa fie “originala” iar adevarul siluit… Gasesti exemple berechet daca le cauti si in alte surse decat cele portocalii…

  vic

 3. Draga Vic,
  Ceea ce ai citit mai sus este o samanta de pamflet. Dupa cum zici, faptul ca nu mi-am expus parerile pana acum(decat in foarte restranse cercuri) am facut-o din bun simt. Si nici de acum inainte nu voi “da p’afara”(bucura-te de unul aproape ai scapat!!!). Faptul ca ma aflu la o “distanta confortabila” ajuta prin faptul ca oarecum nu sunt conectat emotional la eveniment(e). Normal ca am afecte ce ating un nivel exploziv cand imi dau seama cum sunt pacaliti oamenii(intre ei si cei dragi mie) dar de cele mai multe ori totul se finalizeaza cu o implozie. Oricum ce pot retine din mesajul tau este(intr-o exprimare mai neaosa): “daca nu traiesti p’aici, mucles…”. Oare unde am mai auzit eu ideea asta?
  Sper ca din prea multa simpatie pentru o cauza/partida sa nu iti pierzi obiectivitatea de a vedea ce e rau acolo si de a amenda acest fapt.
  De exemplu eu cred ca minciuna e minciuna oricine a enuntat-o. Si-n “lume” si-n biserica. Iar in spectrul politic numai de asta nu ducem lipsa. Cred ca (si)acum in societatea mioritica se despica firu’n patru cine a mintit(ori minte) esential si a cui minciuna poate fi trecuta cu vederea (ca doar nici “ceilalti” nu ar fi mai breji…) Raportarea la ceea ce au facut sau n-au facut “altii” ii transforma pe acestia intr-un standard. Tot ceea ce se face apare in contrapartida sau reactie la ceea ce au facut “altii”. Ori corectia si transformarea vine in momentul in care standardul nu tine de nici una din parti ci este acel element spre care fiecare parte trebuie sa convearga. Oare numai o parte “siluieste” adevarul?
  Cat priveste sursele, draga jurnalist ce imi recomanzi? M-ar ajuta sa un raspuns punctual aici. Ca ai facut deja o presupunere amprentandu-ma cromatic. (vorba unei franturi dintr-un cantec: “…oare de ce?”)

 4. Draga Emi,

  Nu stiu unde ai mai auzit tu ideea “daca nu traiesti p’aici, mucles!”, dar te asigur ca nu am preluat-o de la nimeni, ci chiar cred in ea, caci consider ca aceia ca tine, “neconectati emotional la evenimente” si avand un context de viata confortabil, nu cunosc si, deci, nu pot lua in considerare multe lucruri care ii pot ajuta sa-si faca o idee cat de cat echilibrata legata de ce se intampla in Romania. Ai uitat, cumva, de ce ai ales sa emigrezi in Canada? Tocmai pentru ca minciuna e minciuna (chiar la rang de virtute) in tot mai multe domenii din tara asta, in care am ales sa raman si sa incerc sa schimb ceva, sunt revoltata si “conectata emotional” la tot ce se intampla. Si ma refer la toate culorile politice, caci, te asigur, nu sunt inregimentata in nici un partid si in nici o miscare politica. Tocmai de aceea ma irita (cum s-a intamplat in cazul articolului tau) pozitionarea exclusiva pe o culoare sau alta. N-am afirmat ca “numai o parte silueste adevarul”, ci am spus ca “adevarul e siluit” in democratia noastra originala. Iar agresorii, in opinia mea, sunt de toate culorile politice.
  Am gresit, oare, cand “am facut o presupunere amprentandu-te cromatic”? Daca da, imi cer iertare, n-am putut ajunge la alta concluzie citind pamfletul tau.
  In ce priveste sursele, iti recomand si: http://www.agerpres.ro/media/; http://www.ziare.com/; http://ziarero.antena3.ro/; http://www.hotnews.ro/; http://www.mediafax.ro/

  Din nou, cu prietenie,
  vic

 5. Draga Vic,
  Multumesc pentru raspunsul amanuntit. N-am sa-ti ofer unul la fel intrucat mi-a fost adus in atentie faptul ca esti fan Crin Antonescu deci…n-am sa mai zic multe ca sa nu cauzez suferinta. Cu acest amanunt ar fi hilar sa mai aducem in discutie ideea de echilibru a opiniilor. De-ar fi sa-mi explic nuantele pamfletului ai vedea ca-s mult mai balansate decat consideri.
  Multumesc si pentru sugestiile de lectura a presei. Antena 3 zici? Ti-a ramas drag dl. Gadea din vremea cand imparteam acelasi studio? Tie chiar iti place nivelul jurnalistic al emisiunilor de acolo? In fine…fiecare cu preferintele lui. Citeste si ce zice dl. Dancu sau dl. Gusa in ziare.com
  Altfel eu n-am uitat de ce am emigrat, dar tu chiar crezi ca stii sau doar banuiesti?
  Si pentru a fi si explicit: nu-s membru la cineva si nici macar fan Basescu sau PDL. Si de obicei merg pe dreapta(din bun simt).

Leave a Reply