saritura in-naltime

blog tour:Tea Party Culture War

Am avut mereu probleme de a spune si accepta implacabil doar ca “s-au schimbat vremurile”. Stephen Johnston  lanseza prin cartea sa “Tea Party Culture War” un avertisment detaliat despre cum lucrurile functioneaza in societatea americana prezenta provocand a intelege cum si mai ales de ce s-au “schimbat vremurile”.

Tea Party Culture War” – aparuta la WinePress Publishing – realizeaza legatura intre varii aspecte ce pot fi intalnite in domeniile economic, socio-cultural si religios prezentand necesitatea sustinerii dezideratelor miscarii ”Tea Party”. Autorul prezinta si identifica inca de la inceput pentru cititor valorile centrale ale acestei miscarii in re-cunoasterea autoritatii lui Dumnezeu si respectarea poruncilor Lui. Punctul de vedere este vadit fundamentalist dar asta nu descalifica validitatea si adevarul din spatele unor constatari ce portretizeaza (reusit) istoria declinului societatii americane.

Stephen Johnston isi construieste argumentul de la premiza aparitei statului american pe baza principiilor iudeo-crestine care au imprimat valoare si sens in dinamica natiunii. Indepartarea de aceste valori conduce spre accentuarea crizelor multiple ce se resimt la diferite paliere ale societatii americane.

Cititorul are parte de o descriere sumara a elementor gasite in liberalismul cultural european si ramificatiile/amplificarile moderne si postmoderne exprimate/experimentate in mediul american. Identifica stimuli prezenti in curentul new-age si combinarea unor elemente progresist-relgioase ce se regasesc ca un cocktail in expresii ale  religiozitatii contemporan americane (si care,  preluate prin media, apar in alte locatii geografice).

Structual pot fi identificate in “Tea Party Culture War”  3 parti majore. Prima cuprinde referinte despre sistemul valorilor religioase si influentele nefaste ale panteismului si naturalismului. Partea doua analizeaza modul in care curente a-religioase de gandire si intelegere a lumii au impactat decizii majore luate in guvernari trecute ale natiunii americane. Partea a treia prezinta subtile influente mistic-estice ce s-au infiltrat in manifestarea bisericilor crestine din SUA. IN esenta Stephen Johnston diagnosticheaza in cheie fundamentalista conditia spiritual-morala si economic-financiara a SUA.

Cartea este o sursa de informatii cultural-istorice despre aparitia si dezvoltarea curentelor socialist–atee in fibra societatii americane. Pasionat de istorie cartea cuprinde pentru mine bune referinte (persoane, idei, evenimente) ce mi-au dat bune puncte de plecare pentru cercetari ulterioare privitoare la natiunea americana.  Am fost surpins de punctul de vedere istoric asupra decizilor economice prezente si influenta, geneza lor britanica.

Americanilor le-ar fi de folos sa realizeze ca nu sunt in present cea mai mareata natiune a lumii. Ar fi binevenit pentru ei sa se vindece de exprimari si aplicatii ale sindromului “Rambo”, ori “Superman” sau “all you can eat”. Au fost si nimeni nu poate ignora rolul lor decisv avut in anumite moment ale istoriei recente dar prezentul nu le da voie a sustine in continuare ca sunt cea mai performanta natie.

The entire Western world is in a life-and-death war over truth, and if America is to remain free, those in the Tea Party must understand that we are in a spiritual battle….The Tea Party Movement is locked in a war against an enemy who wants to destroy the foundation on which this nation was built.” – Stephen Johnston

You can find out more about the book and the author

 

Available at:

Amazon

Barnes&Noble

 

Leave a Reply