saritura in-naltime

zoon politikon – 2 – inertia in fata raului este diavoleasca

Abraham Kuyper, un teolog ce a devenit in secolul trecut primul ministru al Olandei, a spus: “Cand principiile de functionare ce conduc societatea sunt impotriva convingerilor tale profunde si le biruiesc/influenteaza decisiv, atunci nu ai alta optiune decat lupta iar pacea devine un pacat.”

Primul pas al unei implicari responsabile consista in a realiza ca decizia de a ramane in afara problemei, neimplicat – nu este o optiune morala. In locul inactivitatii trebuie descoperit / reconfirmat modelul pe care Dumnezeu l-a lasat ca societatile umane sa functioneze.

In sustinerea acestei optiuni este de ajutor observarea catorva aspecte din viata regelui Ezechia –  a carui influenta buna, remarcabila a fost in cele din urma negata/umbrita din pricina unui final ce a evidentiat o egoista filosofie de viata.

 

De la ce-i mai bun la ce-i mai groaznic, intr-o singura generatie

 

In Scripturi il vedem pe Ezechia in prima faza a stapanirii sale drept un conducator evlavios, dornic sa asculte de principiile lui Dumnezeu. A combatut indraznet traditia mostenita de la tatal sau si a daramat totemurile idolesti; deasemene a zdrobit un obiect familiar istoriei evreiesti – sarpele de arama prin care Moise a adus vindecare intr-un moment de criza al poporului evreu – si pe care acestia il transformasera cu perversitate intr-un obiect de inchinare/venerare.

Atacul asirienilor pune la incercare abilitatile de lider ale tanarului Ezechia. El ii primeste pe refugiatii din Nord, intareste zidurile cetatii Ierusalim si contruieste un tunel pentru tranzitul apei intre Izvorul Gihon si rezervorul Siloam – dovedeste o remarcabila adminstrare economica si protectie sociala.

Aflat la portile Ierusalimului regele asirian Sanherib se adreseaza locuitorilor in limba evreiasca (dusmanul vorbeste deseori pe limba ta pentru a te deruta) ii infricoseaza si-i indeamna la revolta impotriva regelui Ezechia.

Profetul Isaia, martor la evenimente, cel ce proorocise criza, raspunde viguros cu un alt cuvant din partea lui Dumnezeu: “Pentru ca esti furios impotriva Mea si pentru ca trufia ta a ajuns pana la urechile Mele, de aceea voi pune belciugul Meu in narile tale si zabala Mea intre buzele tale, si te voi face sa te intorci pe drumul pe care ai venit.” – 2 Regi 19.28

In noaptea urmatoare 185 000 de asirieni sunt omorati, armata asiriana se retrage la Ninive iar Sanherib este asasinat de 2 din fii sai.

La scurt timp din pricina unei boli Ezechia este aproape de moarte. Intr-o situatie de criza personala el plange cu amaraciune inaintea lui Dumnezeu si ii solicita o interventie miraculoasa: “Doamne, adu-Ti aminte ca am umblat inaintea fetei Tale cu credinciosie si curatie de inima si am facut ce este bine inaintea Ta!” – 2 Regi 20.3

Dumnezeu ii ofera regelui a doua sansa la viata si ofera videcare. Te gandesti ca va urma o alta epoca stralucitoare, nu? Perioada ce urmeaza dezvaluie aroganta inimii lui Ezechia ce incepe prin lauda inaintea regelui babilonean caruia ii prezinta mandru toata bogatia casei sale. Cand Isaia aude ce s-a intamplat ii spune lui Ezechia: “Iata ca vor veni vremuri cand vor duce in Babilon tot ce este in casa ta si ce au strans parintii tai pana in ziua de azi; nu va ramane nimic – vor lua din fiii tai, care vor iesi din tine, pe care-i vei naste, si-i vor face fameni slujitori in casa imparatului Babilonului.”

Raspunsul regelui este socant si dezvaluie instabilitatea moralitatii sale: “”Cuvantul Domnului, pe care l-ai rostit, este bun.” Si a adaugat: “Caci va fi pace si liniste in timpul vietii mele!”

Egoismul sau s-a dovedit a fi devastator. Noua sa forma de conducere influenteaza negativ viata evreilor astfel incat: ”… a fost pricina pentru care s-au ratacit si au facut rau mai mult decat neamurile pe care le nimicise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.” (2 Regi 21:9). Egoismul lui Ezechia s-a vazut prin faptul ca nu i-a pasat de ceea ce urmeaza dupa el; sa fie bine doar cat va trai el – un model de viata iresponsabil. Pendului istoriei se misca implacabil si dupa zile de liniste vin zilele de tulburare din timpul domniei lui Manase. O buna analogie pentru vremuri prezente.

Remediul din partea lui Dumnezeu pentru acest fel de situatii politico-sociale include grija a ceea ce va urma, pentru starea generatiilor viitoare:

  • Promoveaza o pocainta colectiva/generala pentru nesocotirea / neascultarea planului lui Dumnezeu – Ieremia 36:3
  • Rosteste adevarul catre generatia viitoare, spune ce ii asteapta; ofera o prognoza corecta – Psalmul 78:4
  • Pregateste modalitatea in care Dumnezeu sa fie inteles si ascultat – Isaia 40:3-5

 

Leave a Reply