saritura in-naltime

zoon politikon – 5 – studiaza ideile si consecintele lor

O vorba desteapta zice:” If you want to be a leader, you’ve got to be a reader”(de vrei a fi un conducator trebuie sa fii un cititor). Parcurgerea unor materiale variate iti va oferi ocazia de a-ti spori cunostinta si intelegerea despre implicarea civic-culturala. Puneti pe lista ziare si reviste, carti de analiza si interviuri. Citeste despre autori spre a cunoaste radacina premizelor si crezului lor. Acesti jucatori in arena ideilor influenteaza polisul si directioneaza sensul in care comunitatea gandeste.

Directia gresita in care se deplaseaza umanitatea evidentiata de crizele multiple pe care societatea le traverseaza ii predispun pe multi la pasivitate. Sunt multe motive de a nu te exprima dar a ramane tacut nu inseamna a te incadra intotdeauna in recomandarile Scripturii.

Tribul lui Isahar avea oameni priceputi la discernerea situatiilor pe care le traversa societatea din acele timpuri. Oamenii din jurul lor stiau asta si se bazau pe sfatul lor pentru ca ei se exprimau si nu au tacut (1 Cronici 12:32). A prezenta unor oameni directia in care valorile lui Dumnezeu sunt exprimate, poate fi inteles drept un act de binefacere: “ Nu opri o binefacere celui ce are nevoie de ea, cand poti s-o faci.“ – Proverbe 3:27

  •  Proverbe 31:8: “Deschide-ti gura pentru cel mut, pentru pricina tuturor celor parasiti!”
  • Proverbe 24:11-12: “Izbaveste pe cei tarati la moarte si scapa pe cei ce sunt aproape sa fie injunghiati. Daca zici: “Ah! N-am stiut!”… Crezi ca nu vede Cel ce cantareste inimile si Cel ce vegheaza asupra sufletului tau? Si nu va rasplati El fiecaruia dupa faptele lui?”
  • Estera 4:14: “Caci, daca vei tacea acum, ajutorul si izbavirea vor veni din alta parte pentru iudei, si tu si casa tatalui tau veti pieri. Si cine stie daca nu pentru o vreme ca aceasta ai ajuns la imparatie?”
  • Evrei 13:15: ” Prin El, sa aducem totdeauna lui Dumnezeu o jertfa de lauda, adica, rodul buzelor care marturisesc Numele Lui.”

Inainte de a vorbi este necesar sa te informezi. Daca nu te implici nimeni nu-ti va reprezenta punctul de vedere. Daca nu exprimi ceea ce crezi doar vei cobori pe o spirala a tacerii.

In formarea unei idei proprii documentarea vine si prin adresarea unor intrebari. Acestea e necesar sa fie simple, directe, lamurite:

  •  Ce vrei sa spui prin ______? Incepe mereu prin definirea termenilor in discutie.
  • Cum stii tu ca aceasta este adevarat? Solicita dovezi pentru a vedea daca acel punct este adevarat pentru a merita sa fie crezut.
  • De unde ai aceste informatii? Oamenii vorbesc deseori bazandu-se doar pe presupuneri sau vorbe neintemeiate. Sursa infromatiilor poate duce la acceptarea sau nu a lor ca baza in argumentare.
  • Ce se va intampla daca vei fi gresit? Oamenii nu cred de obicei ca ceea ce ei exprima este gresit dar o astfel de intrebare te poate scuti finaluri nedorite. Verifica cine isi poate asuma esecul; daca persoana in cauza a luat in considerare varianta de a fi gresit.  Blaise Pascal enunta o regula decizionala afirmand ca atunci cand ai de ales intre dou? puncte de vedere concurente, ar trebui sa alegi una care poarta cu ea cele mai putine consecinte negative.

Intrebarile bune ii pot ajuta pe multi sa desluseasca Adevarul (2 Timotei 2:25-26) iar crestinii au un dublu castig: isi verifica ceea ce cred si aduc in atentia sferei publice valorile lui Dumnezeu

Si pentru ca am inceptut cu o zicala, iata si una de final: “Un om convins impotriva vointei lui are in continuare aceasi parere”.

Leave a Reply