saritura in-naltime

convinge-ma!

Pentru unii semeni prozelitismul este o manifestare nociva de violentare a libertatii. Pentru altii este tocmai o forma a libertatii de expresie cat de poate de naturala in sensul manifestarii umane.

Exercitarea unei forme de persuasiune este parte a conditiei umane. Ea se poate fi gasita la palierul economic – atacul reclamelor in strategii complexe de marketing –  sau politic – ce altceva sunt campaniile politice decat forme acceptate si finantate de persuasiune umana – si mai nou chiar in domeniul stiintific – unde prezentarea unor date insotite de o desteapta presupozitie creeaza noi “dovezi”. In acest context larg in care exista deja anumite trasee persuasive exprimarea unor convingeri religioase nu  ar trebui sa ingrozeasca sau sa vatame pe nimeni. Desigur sustinerea unor convingeri religioase prin intermediul fortei sau prin impunerea unor legislatii restrictive – legile ce nuanteaza blasfemia –  aduce intradevar vatamare pentru constiinta si integritatea individului.

Recunoscand deschis forme manipulatorii pot accepta inca prozelitismul ca fiind aceea parte a relatiei umane in care se exprima un crez si se promoveaza validitatea acelui crez.

Cum vietuiesc intr-un mediul multicultural si pluri-religios expresii de afisare a Evangheliei sunt asimilate manifestarilor unui imperialism doctrinar. Cum toata lumea trambiteaza ideeile echilibrului si a egalitatii sanselor apare astfel in societatea canadiana chiar varianta un sprijin politic-legislativ acordat unor religii (gen budismul si chiar iudaismul) ce nu-s in practica si filosofia lor asa de militant-misionare (precum crestinismul sau islamul).

Acum avantajarea politic-legislativa a unor religii ar infirma insa chiar dreptul la egalitate si exprimarea unor sanse egale.  A sugera ca totul trebuie sa fie privat si nu public creeaza premizele unei lipse de onestitate si integritate a individului – cand esti acasa sa fi una si in public sa fi alta.

Rasfoind si concluziile noului studiu PEW Research Center despre restrictiile crescute la nivel mondial fata de religie  – “Rising Tide of Restrictions on Religion” nu pot sa nu sesizez ca nu egalitatea este urmarita ci o dorinta de intaietate religioasa prin sufocarea brutala a altor credinte.

Restrictiile au crescut cu aproximativ 66% in ultimii ani din varii motive (incluznad variate forme de atentat la integritatea persoanelor, promovarea unui sentiment de ura sau intersectarea cu o forma relgioasa sustinuta oficial de guvern).

 

Contemporaneitatea nu ofera un mediu linistit si calm in care sa poti canta imnuri moi pentru perierea unor intelegeri.

 

Argumentul prozelitismului este in ultima instanta argumentul unui dialog, al chestionarii unui crez si al spunerii lui la test. Si crestinismul chiar nu ar trebuie sa se teama de asta…

Leave a Reply