saritura in-naltime

si Isus le-a spus: “sotia mea…”

Am asteptat cateva zile sa se mai decanteze stirea – nu-s mare amator de astfel de senzatii – dar frenezia cu care subiectul continua este surprinzatoare. (poate doar pt. mine)

Exista un soi de voluptate a demolarii, de frenezie exploziv-manipulanta a tot ce-i sfant. Ne gadila mizeria, ne place mancarimea ei bolnavicioasa si cand ne ustura punem ceva saliva dar nu se vindeca.

Au incercat mai multi subiecte de senzatie despre originea, mormantul, cosciugul, etc.  lui Isus. Daca povestea se verifica a fi adevarata eu zic sa-l punem pe Dan Brown in calendarul cu sfinti. Dincolo de sarcasm intreagul eveniment jurnalistic poate fi privit si printr-o alta lentila: Isus un tip de familie, cu accentul pe uniunea formata dintre un el si o ea. Familia este un subiect de presa.

Povestea e demna de un scenariu artistic: in decembrie 2011 un colectionar anonim a solicitat profesorului Karen King (din cadrul Harvard Divinity School) ajutorul pentru a traduce si intelege un fragment dintr-un manuscris vechi. In martie 2012 doi cercetatori au fost consultati de catre prof. King pentru a determina autenticitatea documentului. Cativa arheologi au chestionat modul etic in care Harvard a instrumentat cazul neprezentand provenienta documentului si detalii legate de solicitarea colectionarului. Cu aproape o saptamana in urma Karen King a dat publicitatii fragmentul (datat sec. 4-5 DC) in care Isus ar face referire in exprimarea sa la sotia pe care o are. S-acum incepe “balul”…

Opiniile unor specialisti in ale manuscriselor n-au intarziat sa apara:

  • profesorul Kate Cooper (Manchester) a declarat pentru BBC.
  • deasemenea ar fi bine sa fie pusa la dispozite intregul material al Karen King dar intre timp Harvard Divinity School are o pagina ce contine ceva detalii aici;
  • un respectabil invatat in scrieri vechi-gnostice, April DeConick, scrie aici;
  • Profesorul Daniel B Wallace argumenteaza despre;
  • Opinia lui Darrell L. Bock poate fi parcursa aici;

Leave a Reply