saritura in-naltime

noul profil al familiei canadiene

Rezultatele recensamantului din 2011 desfasurat in Canada prezinta faptul ca 44.5% din cuplurile canadiene nu au copii spre deosebire de numai 39.2% care “au copii.”

Numarul din ce in ce mai mare al cuplurilor fara copii este legat de tendinta de neimplicare in familie si crestere a numarului de persoane singure sau al familiilor monoparentale.

Aproape o treime din canadienii care sunt impreuna  traiesc in uniune consensual si nu sunt casatoriti. Asta arata o schimbare majora fata de perceptia canadienilor fata de relatiile in cuplu.

Exista desigur un procent semnificativ dar pe un trend descendent al celor care sunt casatoriti, au copii, stau casatoriti si participa pa cresterea nepotilor.

Declinul familiei si al legaturii prin casatorie nu e ceva nou in societatea occidentala iar cauzele multiple se cunosc.

Valorile culturale s-au schimbat si influnteaza plenar modul in care viata de familie, cuplu este inteleasa. Monica Zeniuk, casatorita de 18 ani si membra a clubului “Babes without Babes”, din Edmonton a declarat: ”…beneficiul de a nu avea copii se vede in stampilele prezente in pasapoartele noastre; copii costa prea mult.” Parafrazat ea spune: noi nu avem copii dar avem Audi, haine scumpe si mergem in toate locurile de agreement.

Legat ca un ecou de ceea ce Monica Zeniuk spunea este ceea ce Michelle Lacroix sustine despre beneficiul de a fi singur: ”… este extraordinar sa vii acasa dupa o zi incarcata si sa ai spatiul tau linistit, doar pentru tine…”

Ceea ce era pe vremuri un loc de refugiu ocazional a devenit acum ridicat la rang de valoare sociala. A trai singur este modul de a-ti afisa independenta, individualismul, controlul si disponibilitatea la relatii ocazionale.

Aceste idei se impletesc in curentul de gandire ce ofera raspunsuri a ceea ce suntem si de ce existam: eu pentru mine. Pentru cei care isi permit, o viata buna este ceea in care ai in controlul tau absolut; nu depinzi de nimeni, esti independent iar realizarile iti sunt date de locurile in care mananci si cu ceea ce te imbraci.

William T. Cavanaugh mentiona in “Being Consumed: Economics and Christian Desire”, ca libertatea inseamna in prezent “absenta oricarei intersectii cu altii”—eliberarea de copii si legaturi de casatorie – fiind disponibil spre manipulari ale marilor preoti ai pietii de consum.

 Alte detalii.

Leave a Reply