saritura in-naltime

pastoreste ca un jurnalist

Formularea din titlu are doza ei de risc prin unda trivial-neincrezatoare ce s-a asternut peste patura jurnalistilor datorita permeabilitatii financiare in care acestia s-au lasat ispititi (se complac unii dintre ei).

Un lider priceput se afla si printre manuitorii cuvintelor – verbalizate ori intiparite( fie si digital). In categoria aceasta gasesti si profesorii si juristii si vanzatorii si jurnalistii, etc. Toti sunt in bussinessul cuvintelor.

Reputatul jurnalist britanic Tim Radford a lansat un fel de testament professional ce contine 25 de porunci pentru confrati jurnalisti. O parcurgere a acestora este de un real folos pentru mine si trasbordarea unora si-n alte medii in care manuirea cuvintelor este importanta, conteaza – poate fi benefica.

  1. Nimeni nu va reclama / nu se va simti deranjat / pentru ca ai facut un lucru sa fie usor de inteles.
  2. Eroarea des intalnita(clasica) in jurnalism este de a supraestima ceea ce cititorul cunoaste si a subestima inteligenta cititorului.
  3. Un material jurnalistic bun trebuie sa contina si sa-ti ofere o senzatie de curiozitate, umor, amaraciune si picanterie. Insulta favorita a mediului academic folosita in dreptul presei este “trivial”. Dar chiar si academicienii (oamenii de stofa subtire) sunt atrasi in a parcurge ceva stralucitor, ostentativ si de ce nu, trivial.

Acestea trei idei pot fi amanetate cu succes si in domeniul conducerii sau pastoririi, nu?

Pentru mai multe detalii si sugestii parcurge materialul din The Guardian.

Leave a Reply