saritura in-naltime

aroma amagirii ori cum miroase impostura

…asta se vrea un post despre impostura…

Totul a plecat de la ambalajul unui parfum. Eram in Target si l-am vazut. Combinatia cromatica era intersanta, designul avea pe “vino-ncoace” iar textul…textul era totul; spunea  ceva in genul “daca iti place Eternity al lui Calvin Klein vei iubi si Tahoe”.

Nu stiu daca compania ce a lansat parfumul are dreptul de a-si promova produsul legandu-se/folosindu-se de numele altei companii/brand. In fine nu e treaba mea sa intru in politici si aranjamente de marketing.

Ce m-a frapat a fost ideea ce se inducea; daca iti place ceva de calitatea atunci vei accepta si kestia ce ti-o oferim noi. Cu alte cuvinte calitatea nu este aceiasi (deci nu se minte aici), nu e departe, e pe p’acolo pe undeva(asta-i manipulare)…dar daca te uiti la pret…ei s-ar putea sa-ti placa si mirosul (produsul).

Tinand in mana cutia si uitandu-ma la figura ce aduce cu un demon am facut usor legatura cu domeniul spiritual.

Cate grupari religioase nu folosesc un scenariu de promovare identic? Cati nu includ termeni precum Isus, mantuire, pace, vesnicie, fara sa-l venereze pe Christos? Cati nu apeleaza la Isus Christos si la Dumnezeu Tatal, Creatorul pentru a-si promova ultima descoperire divina?

Poate nu e chiar Isus Christos acolo dar…c’mon uita-te ce cor au, ce bine canta, ce educati sunt membrii lor si ce bine stau financiar…trebuie sa fie ceva adevarat, nu?

Nu, nu sunt 100 cu Christos dar…uita-te la pret…

Constructia argumentul este de notat: “Daca iti place… atunci vei iubi…” – ce deosebire in substanta termenilor. Accentul puternic de iubire este pus pe elementul fals si nu pe cel autentic care s-ar putea doar sa-ti placa. De iti place de Christos (dar nu-l iubesti!!!) pe noi ne vei iubi!

S-apoi unde mai gasesti crestinism curat/bun? Cati zic ca-s… si nu-s! Astia cel putin spun de la inceput ca sunt pe acolo pe undeva…sunt mai cinstiti dom’le.

Si pentru ca tot suntem in domeniul parfumurilor am identificat o deosebire mare intre caini si crestini.

Cainii adulmeca o urma, miasma si te pot conduce spre posesorul respectivei miresme (putem sa-i zic si emanatii, nu?) Crestinii – fie ei declaranti ori practicanti – sunt usor dus de nas de orice odor religios ce simuleaza partial cresitinismul prezentand evidente religioase intr-o maniera aburitoare / polliticaly correct.

E ingrijoratoare manierea de acceptabilitate a deviantelor, de credulitate a eroilor, prezenta in mediul eclesial. E trist cat de usor accepta crestinii ideea ca ca schimbarea vine prin aranjamente politice si nu prin transformarea adusa prin Evanghelie de Duhul lui Dumnezeu.

E trist cum ne uitam la oameni si-i supradimensionam in detrimentul Celui ce trebuie sa fie Cel mai mare.

Te-apuca un oftat prelung cand vezi asa de des in ultima vreme cum lui Dumnezeu I se cere sa se comporte normal (ca doar d-asta l-am invatat si infasurat cum trebuie prin teologii si doctrine) iar noi ne impunem a savarsi fapte extraordinare.

Dumnezeu este autorul extraordinarului din ordinarul pe care noi il putem indeplini.

Doar un exemplu; auzi prin rugaciunile crestinilor exprimari de genul: “Doamne da-ne putere sa-nchidem gura leilor cum i-ai dat si lui Daniel”. Pare o cerere mareata. Simti putin cu iti flutura mantia de invingtor. Esti acum un spartan al rugaciunii. Hai ca nu-s sunt multi ca tine. Hai ca poti… Iti vine sa te mandresti putin dar stii ca nu e bine…Insa Daniel n-a inchis gura leilor. Daniel s-a rugat. A savarsit normalul. El nu si-a inchis lui gura si a continuat sa se roage indiferent de restrictiile impuse. Dumnezeu a inchis gura leilor si a adus extraodinarul in respectiva situatie.

Cat despre alte miasme, miroase, arome religioase ce par crestine  – de vrei sa le identifici corect iti sugerez sa vezi cum sunt articulate in respectivele contexte  doar doua elemente: Biblia si Christos.

  • Christos – este unul sau unicul – este un christos ori Christosul lui Dumnezeu.
  • Biblie – este un cuvant de la Dumnezeu sau Cuvantul lui Dumnezeu.

Sintetizand/decantand/reducand maxim, in crezul sau un crestin nu trebuie sa respinga faptul ca:

  • Este un singur Dumnezeu ce exista in trei persoane;
  • Isus a fost/si este Dumnezeu incarnat – nascut printr-o Fecioara;
  • Nu este mantuire in afara de credinta in Isus Christos – numai cei ce se pocaiesc de pacatul lor si iti pun increderea in mantuirea lui Christos pot fi salvati.

 

Si de-ti place ideea de Eternitate i-o de la la Cel ce o ofera autentic.

Leave a Reply