saritura in-naltime

biserica intre alterare si adaptare

Duminica in cadrul studiului la 1 Corinteni am ajus in partea(cap.9) in care apostolul Pavel impaneaza accente autobiografice cu justificarea si prezentarea metodelor/stilului de exprimare fata de corinteni.(si-am vrut sa o fac in asa fel incat sa nu se inteleaga nici o pretentie de a renegocia vre-un drept…e un text greu de citit in Pastor Appreciation Month fara a trezi suspiciuni)

“…desi sunt un om liber m-am facut un sclav pentru toata lumea, pentru a castiga cat mai mult posibil. M-am facut totul pentru toti pentru a putea salva o parte din ei”(I Corinteni 9:22)

Devenind totul prin toate mijloacele disponibile pentru toti – fara favoritisme – arata o mentalitate pe care nu stiu cati si-o doresc in biserica. I-am intrebat pe cei de langa mine daca vor sa-si asume riscul de a avea acelasi scop si metoda/stil folosit de Apostol intr-o conjunctura total degradanta.

O astfel de comunitate trebuie sa-si asume riscuri si sa fie disponibila la sacrificiu in ceea ce priveste practica lor fara a pune in pericol doctrina/teologia lor. O astfel de mentalitate necesita oameni/enoriasi care sa creada ca Dumnezeu i-a creat si i-a pus impreuna pentru a demonstra Dragostea lui Dumnezeu in ei si prin ei. Oameni care isi doresc a fi prieteni cu toti si pot sfarsi in a fi atacati de toti.

O biserica nealterata si deschisa spre adaptare dezvolta o vocea unica, autentica si solida(unita) ce-i va face pe altii sa intoarca capul si a se intrebe: “Ce-a fost asta? A sunat ca nimic din ce am auzit vreodata inainte….” O astfel de reactie dovedeste enoriasilor ca biserica lor are sansa de a influenta, ajuta, sustine si raspunde la nevoile mediului in care se dezvolta in loc sa ignore sau doar sa se multumeasca a fi prezenti organizand concerte de Craciun si Paste.

A contraface,  a altera reprezinta un proces depreciativ al calitatii prin adaugarea unei alte substante care are potentialul de a corupe si polua/impurifica. Exista o disponibilitate spre acceptarea compromisului justificand pretul.

Adaptabilitea vorbeste despre procesul prin care se poate invata si dobandi intelesul culturii, mediului in care traiesti dezvoltand comportamente adecvate, necesare pentru a discerne intre fond si forma, intre substanta si invelis.

Leave a Reply