saritura in-naltime

americanii voteaza de Halloween

In clasamentul sarbatorilor nord-americane Halloween e mai iubit decat Thanksgiving si chiar decat Christmas. Se promoveaza asta prin media(azi dimineata am auzit din nou exprimata la radio aceasta idee comparativa) si oamenii participa cu drag si entuziasm la aceasta campanie.

Maine va fi “party” la majoritatea companiilor, scolile au deja toata saptamana in curs party-uri de costume, magazinele afiseaza varii produse pentru a satisface orice “gust” halloween-ian.  Parcurile de distractii sunt pline cu pachete speciale de aventuri care mai de care mai lugubre.

Prin jur oamenii investesc ceva bani in decorarea/amenajare caselor pentru a arata cat mai infiorator-atragatoare(exista deja concursuri). Astora mi se pare ca le e dor de Evul Mediu.

Decorurile de Christmas par uitate iar feeria ce le insotea este inghitita de manifestari horror, paienjeni, morminte, lucruri decupate din imaginatia lui Harry Potter. In toata atmosfera asta oamenii se declara fericiti.

Lucrul bun de Halloween este ca-ti ofera posibilitatea sa vorbesti despre moarte, despre realitatea ei si ce inseamna ea. Am inceput o discutie plecand de la celebra expresie “memento mori” – care a trebuit s-o si traduc pentru se uitau la mine tamp si apoi un coleg s-a linistit intrucat credea ca este o inscriptie in latina impotriva fumatului ( well, yeah you know… merge si asa…)

M-am gandit de ce iubesc oamenii Halloween. Ce contine asa de bun? Ce face manifestarea asta asa de atragatoare? Am luat pe rand elemente/ingrediente din viata de zi cu zi si le-am comparat.

Din cauza muzicii? Fondul sonor de Halloween este o muzica morbida cu tot felul de incantatii si efecte musicale sadice, horror. Cel mult poti gasi ceva rock gothic or progresiv. Comparatia cu sonoritatile voioase si reconfortante existente in tonalitatile din jurul Thanksgiving-ului si Christmas-ului nu rezista.

Mancarea? Nu exista un meniu preferat de Halloween, decat dulciuri peste dulciuri…si probabil ceva din pasta de bostan(nimic sanatos); in perspectiva gastronomica nu exista un nivel de comparativ intre Halloween si abundenta,  diversitatea culinara din jurul Thanksgiving-ului si Christmas-ului.

Starea de spirit? Halloween ii imbie pe oameni sa fie “oameni fara cap/cu capu’ taiat”, fara membre, plini de sange, cu dintii mari, haine roase de soareci si gazduind paienjeni; langa tine apar babe stirbe, violenta…nimic frumos. Daca visezi asta noaptea se numeste cosmar si te duci la doctor. Daca o vezi ziua ne bucuram ca-i Halloween.

Suntem defecti rau de tot!

Atmosfera de reverenta, de incantare promovata de Thanksgiving si Christmas iar nu suporta comparatie.

 

Mancare nu, muzica nu, atmosfera nu? De ce iubesc oamenii Halloween-ul? Doar pentru ca nu este promovat Dumnezeu si Christos? Doar pentru carnaval? O facem doar sa ne speriem de moarte unii pe altii? Exista doar sa ne mai amuzam putin? (de-i asa Venetia si Rio par mai umane dragi nordamericani). Doar pentru ca putem purta ceva masti?

Fara voia lor (Sandy stie!), in partea de nord-est americanii vor avea decorul natural aranjat pentru Halloween. Si nu se vor bucura foarte mult(agentiile de asigurari nici atat…). Este foarte probabil sa si voteze intr-un decor de Halloween. Ca oricum au de ales intre doua masti…

Leave a Reply