saritura in-naltime

magnetismul paranormalului

In incercarea mea de deslusi fascinatia pe care nordamericanii o au fata de Halloween am dat peste un sondaj recent ce priveste atractia acestora catre paranormal.

Un raport Gallup mentioneaza faptul ca 75% din nordamericani cred in exprimari paranormale (fantome, telepatie, astrologie, clarvazatori, etc). Din acestia aproximativ 50% cred in fantome si  41% cred in perceptia extrasenzoriala. O treime din participantii la sondaj, cred in faptul ca fantomele pot bantui viata oamenilor.

Atractia asta spre paranormal poate cumva sa explice cum a devenit Halloween o poveste de dragoste pentru pamanteni.

Si pentru ca tot a venit vorba de monstruleti si vampirasi indragostiti nu poate fi trecut cu vederea in acest context o alta legatura, o alta nisa de piata: povestile de dragoste cu accente paranormale. Potrivit unor detalii oferite de Romance Writers of America romanele cu acest subeict au o mare cautare; de exemplu seria “Twilight” s-a vandut in peste 1.3 milioane exemplare in prima zi de aparitie. Spectacole de televiziune cu success la public cuprind seriile Medium, Ghost Whisperer, Night Stalker, Supernatural, Paranormal.

Necunoscutul are o forta magentica in el. Toti cei ce cauta si se alimenteaza din paranormal de fapt doresc o conectare cu o forta supranaturala.

Atractia acesta ne face mai dispusi sa credem ca nu avem un control asa de mare asupra lucrurilor pe cat credem si de a accepta limitele in domeniul cunoasterii. In zona aceasta a incertitudinilor intrebarea: “cum stim ca ceea ce este real este cu adevarat real” induce o ispistitoare stare si pentru unii este locul in care credinta si stiinta se ating. Dar tot acolo amagirea este prezenta.

Neplacuta este latura in care unii realizeaza profituri uriase din exploatarea acestor “curiozitati”; iar unde banul apare si factorul de manipulare este prezent.

Atractia spre paranormal arata dorinta oamenilor de a cunoaste mai mult, de a depasi granite, limite…suntem creati sa credem in ceva mai mare decat noi insine. Si aici credinta crestina cred ca are o ceva important de spus/aratat/sustinut.

Leave a Reply