saritura in-naltime

anul in care am trait…

A.J. Jacobs a pornit acest experiment. Cartea sa jurnal – The Year of Living Biblically –  contine experiente in care autorul a reintrat timp de 365 de zile in pielea stamosilor sai proband cateva (nu le-a putut cuprinde pe de-a’ntregul) repere ale culturii biblic-iudaice.

Succesul sau a creat in media o nisa pe care unii au exploatat-o dupa cum le-a suras interesul. Astfel ii avem pe  Edward Dodson care a trait ca si Isus – The Year of Living like Jesus –  si Rachel Evans cu anul ei in care a incercat sa traisca feminitatea asa cum este descrisa biblic – A Year of Biblical Womanhood. Apoi avem pe cineva ce a trait ca si un crestin find ateu, si un altul care a trait in comunitatea LGBT fiind heterosexual.

Ce-ar urma? Ce varianta ar mai fi de explorat?

“Anul de trait precum Solomon” sau “Anul de trait precum Iov”. Fascinant pentru unii ar fi “anul de trait precum margarita lui Balaam”; apoi “anul in care am trait precum fiul risipitor” (la unii le trebuie chiar mai multi ani) sau “anul in care am incercat dieta lui Ioan Botezatorul”.

S-o gasi vre-un pastor mai curajos sa aibe anul in care un penticostal vrea sa traisca ca un baptist? (sau vice-versa); cel mai tare ar fi “anul in care un crestin vrea sa traisca ca un crestin”.

Fiecare varianta poate fi la fel de amuzanta ca cele existente deja.

La ce fel de experienta te-ai inhama pentru un an de zile?

Leave a Reply