saritura in-naltime

puternica fragilitate – 3

Cei ce cauta unitatea si-o doresc datorita prezentei Duhului Sfant in ei. Unitatea nu este ceva ce vine natural. Unitatea costa si te expune unei investitii emotional-spirituale pe care cei mai multi o refuza. Dezbinarea este ceva ce apare fara greutate. Este mult mai usor sa deconstruiesti ceva decat sa construiesti. Lipsa naturaletei starii de unitate este data si de conceptiile gresite existente.

Crestinilor li se porunceste sa pastreze unitatea pe care Duhul lui Dumnezeu a creat-o. Cum? In primul rand fiind partasi aceluiasi Duh. Duhul Sfant este cel ce realizeaza o legatura  neobisnuita (in substanta) intre oameni diferiti provenind din etnii variate, cu obiceiuri si manifestari diverse, ce provin si lucreaza in culturi/medii diferite.

Noi suntem una pentru ca avem un singur Tata.

Fara indoiala unitatea poate fi inteleasa gresit si reclamata in mod necorespunzator. Noi vrem uneori sa fim uniti pe o alta baza decat cea a Cuvantului lui Dumnezeu.

 

Mit – Diversitatea si diferentele sunt un pericol la adresa unitatii

Diversitatea este un factor ce ne ofera vulnerabilitate si creaza o stare de nesiguranta/neplacere. Personal cred ca diferentele si diversitatea sunt ingrediente ale unitatii promovate de Dumnezeu in Biblie.
Diferentele ne sunt date pentru completare si nu pentru competitie de aceea mi se pare esential ca biserica sa (re)actioneze complementar, sa gaseasca modalitati de a completa si nu concura marturia altor grupuri crestine locale.

Oridecate ori ma gandesc la asta vizualizez imaginea unei orchestre. Nu exista orchestra formata dintr-un singur instrument. Multitudinea de instrumente prezente acolo ce interpreteaza o simfonie poate fi exprimata in trei cuvinte: diversitate, armonie, unitate.

Instrumentele trebuiesc acordate periodic, zilnic – chiar daca au fost facute de cei mai faimosi mesteri – si toti instrumentistii isi intra in rol sub bagheta unui dirijor. Dirijorul pentru a conduce orchestra trebuie de cele mai multe ori sa intoarca spatele audientei – asa nu se socoteste nepolitete – insa ceea ce ei interpreteaza capteaza atentia si promoveaza un mesaj.

 

Mit – Unitatea si uniformitatea sunt sinonime

Asta se intalneste des la nivelul gandirii si exprimarii in Biserica contemporana. Efectul este fenomenul de clonare. Toti trebuie sa fim precum “fratele mai mare” care este de obicei o persoana locala care a avut sau mai are raspundere asupra unei congregatii locale. Noi clonam gesturi si interpetari ce pot fi departe de intelesul Biblei doar din dorinta de a ne arata unitatea. Avem un cod de comportament comun si cei care ies din el trebuiesc amendati.

O reflectie a acestei stari este faptul ca o idee teologica trebuie impartasita de toti ca un echivalent al unitatii.

Ca membrii in familia lui Dumnezeu noi avem varste spirituale diferite ce reclama nevoi diferite si intelegeri diferite. Apostolul Pavel descrie o astfel de pozitie exprimand “…cand eram ca un copil, gandeam ca un copil, vorbeam ca un copil… dar acum m-am departat de acea varsta…” Nu o interpretare trebuie sa fie fundamentul pentru unitate ci Cuvantul lui Dumnezeu in intregime. “Sa nu treci peste ce este scris” este recomandarea Scripturii; nu se spune “sa nu treci dincolo de o anumita interpretare”.  Nu conteza cat de multe stim; niciodata nu vom fi atotstiutori – “cunoastem in parte…” – si aceasta stare de nedesavarsire trebuie sa ne-o asumam cu onestiate si smerenie. (1 Cor.12:12)

Chiar daca ar fi posibil sa existe o singura denominatiune si toti crestinii sa poate doar un singur nume, asta nu inseamna automat ca vom fi si uniti.

Conformitatea organizationala nu poate fi egala cu unitatea spirituala pentru care s-a rugat Domnul Isus.

Unitatea trebuie sa fie de substanta, de profunzime si nu doar in lucruri sau forme exterioare.


Diferentele si diversitatea sunt doi factori ce nu pot fi evitati si nu trebuiesc eliminati in biserica crestina. Conformitatea teologica si organizationala nu confera o baza reala pentru o stare de unitate fara probleme.

Cum poate fi construita si pastrata unitatea intr-un grup crestin? In Efeseni 4 apostolul Pavel vorbind despre unitatea in Duh promoveaza doua noi stari/concepte/idei “Viata Duhului” si “Dragostea Duhului”. Nu este nimic structural acolo este doar lucrarea/manifestarea Duhului in dragoste. Practicand/experimentand natura spirituala a unitatii noastre putem vorbi despre un trup, un duh, o speranta, un Domn, o credinta, un botez si un singur Dumnezeu si Tata al tuturor. Noi suntem una pentru ca impartasim viata Duhului lui Dumnezeu care se misca printre noi si ne inspira, mustra, calauzeste, mangaie, ghideaza.

Trateaza intelept diferentele si diversitatea…

Leave a Reply