saritura in-naltime

puternica fragilitate – 4

Unitatea “de duh” are fragilitatea ei. Recunoscand aceast fapt ar trebui sa ne preocupam principal de acest aspect si sa depistam pericolele ce vor sa o distruga/anihileze.

Unitatea in Duh/Spirit echipeaza intregului grup de crestini cu putere sprituala si ofera solidaritate in nevoile Imparatiei. Importanta este data prin caracterul delicat si fragil al acestei stari si prin faptul ca reprezinta tinta preferata a atacurilor celui rau. Subiectul unitatii nu poate fi disociat de tematica razboiului spiritual.

Dusmanul sufletelor noastre capata un mare avantaj asupra noastra ca indivizi, grup, lucrare comuna, in momentul in care el produce o fisura si ii intoarce pe crestini unii improtriva altora (cei ce ar trebui sa fie umar la umar impotriva celui rau). “Dezbina si stapaneste” este mai mult decat un cliseu in tactica militara. Observatia Domnului Isus despre faptul ca “nici o imparatie dezbinata impotriva ei insisi nu poate dainui” – Luca 11.17 – ilustreaza tactica perpetuua a lui Satan prin care isi atinge scopul.

Nu este o mai mare tragedie pe campul de lupta decat un soldat omorat de proprii sai camarazi – bineinteles intr-un “friendly fire”. Asta se intampla uneori zilnic in cadrul comunitatilor crestine. De aceea unitatea este parte a razboiului spiritual si nu un subiect de abilitate diplomatic-religioasa. Sunt lideri ce nu “se plang” de unitate pentru ca o intretin prin practici de control, manipulare, sustinerea si incurajarea unor familii influente ale congregatiei care sunt folosite ca paravan. Aceste tehnici diplomatice – considerate gresit “pricepere/iscusinta duhovniceasca” –  instrumenteaza perfect doar o alta strategie a vrasmasului in planul razboiului spiritual.

Fratele meu/tau nu este niciodata dusmanul tau. Este cel pentru care a murit Christos. Poate vorbi si actiona imatur spiritual dar fratele meu/tau nu trebuie sa fie niciodata dusmanul meu/tau.

In pasajul din Efeseni cap 6 – cunoscut si des citat in contexte despre confruntarea spirituala – se mentioneaza ca noi n-avem de luptat impotriva carnii si sangelui ci impotriva “capeteniilor spirituale ce apartin de cel rau, ale duhurilor rautatii”. Noi deseori (re)actionam impotriva unor crestini ca si cum ne-am lupta fizic impotriva carnii si sangelui.

Acum aceste observatii nu vor a sugera deloc impresia/ideea ca noi NU ar trebui sa avem opinii contrare si ca niciodata nu ar trebui sa dezagreem asupra unor puncte. “Nu trebuie sa existe nicicand vre-o discutie pentru a nu ne dusmani” – exprima o intelegere gresita, falsa. Concluzia la ceea ce vreau sa evidentiez este aceea ca in mijlocul diferentelor noi trebuie sa cautam unitatea pentru a creste impreuna.

 

Armonizarea diferentelor creeaza premizele unei faze, a unor forme de crestere spirituala unice. A cauta unitatea dincolo de diferente reprezinta o marturie mult mai puternica pentru cei din jur decat a agreea doar de dragul unitatii.

 

In Scrierea catre Efeseni apostolul arta o alta treapta a maturitatii crestine ce vine prin abilitatea de a spune adevarul in dragoste. Unii dintre noi spunem opinii adevarate dar intr-o maniera lipsita de dragoste iar altii vorbim doar despre dragoste ignorand adevarul. Ambele extreme sunt daunatoare pentru unitate.

 

Cum pot beneficia de rezultate aplicand recomandarea apostolica de a spune adevarul in dragoste?

  • In primul rand asigura-te ca ceea ce spui este adevarat. Vorbeste despre evidente si nu doar pareri sau o interpretare confortabila(deprinsa de la altii si nu gandita personal) a unei realitati. Verifica cat de clar este acest adevar pe care vrei sa-l mentionezi pentru ca altfel esti doar o unealta de destabilizare si dezinformare.
  • In al doilea rand verfica timpul cand sa exprimi acest adevar; vezi sa nu vorbesti atunci cand ar fi bine sa taci si invers – sa nu taci atunci cand ar fi bine sa vorbesti. Uneori spunem lucruri adevarate dar unei persoane gresite. Daca am o problema cu cineva spune-i acelei persoane mai intai, comunica cu persoana in cauza. Daca nu, lucrurile se pot agrava intr-o maniera artificiala doar pentru ca am spus la un timp gresit si unei persoane necorespunzatoare.
  • In al treilea rand exprima intr-o maniera corespunzatoare care degaja preocupare, pretuire, dragoste. Cand vorbesti in dragoste nu te aperi pe tine, nu te evidentiezi doar pe tine. Vorbeste in dragoste pentru a sustine, a cladi o relatie cu o persoana ce este diferita de tine.

 

In comunitatile in care se dezvolta aceste realatii este necesar intotdeuna a exista o preocupare pentru mentinerea acestui climat ce nu creaza uniformitate ci evidentiaza daruri diferite  oferite de Duhul lui Dumnezeu pentru maturizarea credinciosilor si exprimare unei marturii bune despre Dumnezeu.

Leave a Reply