saritura in-naltime

fratia surorilor

Pe piata reality-TV in debutul acestui an a fost lansat “The Sisterhood” – o serie ce vrea a prezenta viata sotiilor unor pastori crestini din Atlanta, Georgia. Seria se vrea o “increstinare” a unui alt faimos show “The Real Housewives of…(various cities)” ce prezinta viata de lux a unor doamne ce au putine in comun cu existenta cotidiana a femeilor obisnuite (poate doar cu visele lor…) Transpunerea/formatarea intr-un registru “crestin” a unui produs media nu este noua pentru piata media din NordAmerica, unde s-au incercat mai multe retete de atragere a audientei bisericoase prin implicarea unor persoane religioase in unele specatacole sau prin formarea unor serii de sine statatoare despre viata unor lideri religiosi. Un exemplu ce-mi vine acum este al fostului pastor al bisericii New Life, autodeclaratul bisexual Ted Haggard ce a participat la o serie de “schimb de sotii” (in Romania versiunea mi se pare ca se numeste “mame la schimb”) cu actorul – increstinat si el – Gary Busey.

Pozitia de a fi sotia unui

lider religios – sotie de pastor in cazul acesta – a suportat modificari majore in ultimele decenii iesind intr-un mod pozitiv dar si negativ din tiparul “sotiei de pastor” format la finalul secolului trecut si intretinut cu un anumit tip de literatura.

Episodul pilot il pot trece la categoria “pierdere de timp”. Desigur curiozitatea m-a invins din nou. Daca am retinut bine participa sotiile pastorilor din “Oasis Family Life Church”, “Wonders Church”, “The Good Life Ministry”, “Emanuel Tabernacle Church” si o fosta sotie de pastor (el a fost dat afara) de la o biserica nementionata inca. Diferite culori si forme, diferite pozitii si posturi pentru a da gust unui kitch cu aroma crestina.

Privind la ceea ce se sugereaza mi s-a parut greu de inghiti si ca fictiune daramite precum o realitate ca acesta este ceea ce Christos a pornit acum 2000 de ani. Nu neaparat ca era ceva fals prezentat. Era cat se poate de real prezentat un fals crestinism. In mentalitatea colectiva sotia de pastor este retinuta precum o prima-doamna a bisericii. Lucru partial-adevarat si discutabil pentru ca inainte de a fi prima-doamna cred ca trebuie sa fii o doamna.

Tipul de femeie ce se vrea prezentata in show nu este strain celor ce se inchina in bisericile crestine. Vorbarie multa, barfa, mandrie cat caru’, ceva lipsa de respect, tzoale ce se vor admirate, etc. Sigur ca se vor gasi unii sa spuna, “da’ lasa frate sa vada lumea ca nu suntem asa incuiati…” ori “bine, bine… dar pana si femeile amisilor s-au rasculat si au taiat ceva barbi…” Desigur, nu e greu de recunoscut adevarul ca astfel de personaje populeaza bisericile in pozitie de “ajutor potrivit pentru pastor” sau “simpla” enoriasa, insa oare acesta sa fie scopul show-ului. Ca suntem la fel de pacatosi si plini de metehne precum cei care nu sunt religiosi, se stie. Mai era nevoie de-o confirmare?

 

Pe de alta parte din respect si cu onoare pentru multe mame, sotii si fiice crestine trebuie spus adevarul despre transformarea pe care crestinismul a adus-o in viata lor si prin ele in viata celor din jur. Punctul forte al unei astfel de serii mi s-ar parea a fi faptul ca tocmai, intr-un mediu advers se poate trai onest si multumitor, ascultand de Dumnezeu. Exista un astfel de  show destul de bine facut cu referire la adeptii invataturii lui Bill Gothard.

Multe sotii de pastori(lideri religosi) accepta sa traiasca o viata intr-o incinta pe care nu au solicitat-o la casatorie. Cele ma multe dintre ele sunt persoane respectabile in comunitate, la serviciile lor. Multe dintre femeile din biserica – sotii sau nu de lideri religiosi – sunt femei devotate casei lor, care isi cresc cu dedicare copiii, acopera deseori pozitia de contabili si/sau pshihologi, usieri si dirijori de cor(ori instrumentisti), sunt secretare (neretribuite) si invatoare de scoala duminicala.

Gandesc ca atat producatorii show-ului cat si crestinutii ce vor consuma acest tip de spectacol(gandind ca este o mare victorie culturala) ar trebui sa le cera iertare necrestinilor care vor privi acest show si care aveau ceva pretentii de la crestini cat si celor care sunt crestini si isi traiesc viata onest, cu sacrificii si bucurosi ca il urmeaza pe Christos.

 

Ceva vreme in urma copii mi-au aratat unul din clipurile video ce au atras o mare audienta pe youtube. Era despre “Honey Boo-Boo”; mi-am scremut un zambet amar dar de fapt gandeam “Doamne da’ ce-am gresit sa traiesc intr-o lume ce apreciaza asa ceva?” Acum la ce se prefigureaza a fi “ Fratia Surorilor” as spune ca “Honey Boo-Boo” e chiar de preferat.

 

Parca nu era trupul lui Christos plin de cicatrice; de ce mai era nevoie si de caricatura asta ?

Leave a Reply