saritura in-naltime

Isus putincunoscutul

jwmCum nu m-am temut niciodata sa gandesc sau sa exprim intrebari contrare sensului credintei crestine – asta i-a si ametit pe unii dintre (fostii)apropiati – cartea lui Patrick Henry Reardon, aparuta la Thomas Nelson, am considerat-o un bun punct pentru a veritica ce stiu despre natura umana a lui Isus Christos.

A vorbi si mentiona umanitatea lui Isus in contextual in care cele mai multe lucruri din Evanghelii se pot explica datorita naturii sale divine a reprezentat pentru mine punctual paradoxal de a intra in lecturarea cartii.

Faptul ca Russell Moore – pe care il urmaresc cu respect – a scris prefata, a reprezentat o motivatie secundara de a vedea daca putem vedea lucrurile la fel parcurgand acelasi material. Apropo, vi-l puteti inchipui vre-odata pe Isus avand problem cu stomacul? Vi se pare o injosire? Este doar un aspect al umanitatii…

 

Tensiunea pe care cartea o induce este legata de a privi aspecte simple, des neglijate sau insuficient explorate ale trairii lui Christos, Cel despre care in crezuri se spune ca a fost 100% Dumnezeu si pe deplin om.

Reardon foloseste destept referinte biblice ca support al afirmatiilor sale si nu lasa ca diferite accente interpretative ce s-au perpetuat in traditiile bisericii crestin-ortodoxe sa se suprapuna peste adevarul prezentat in Evanghelii.

 

Desi este un invatat/profesor Reardon  a rezistat tentatei de a face din carte sa un manual; “The Jesus We Missed” – nu se adreseaza persoanelor cu gust pentru studiu academic, este o carte pentru oricine vrea o perspectiva cuprinzatoare ale accentelor profund umane pe care Isus le-a experimentat in timpul calatoriei sale pe Pamant/printre pamanteni. E fascinant sa vezi consemnarile Evanghelilor despre implicatii profund umane ale existentei lui Isus (a mancat, a flamanzit, a fost ispitit, a sangerat, a plans,etc.)

Oferind raspunsuri la intrebari precum: “Cum si-a petrecut Isus adolescenta?”,  “Stia El ca este Dumnezeu?”, “A fost ascultator de parinti?”, autorul intuieste o parte din gandurile cititorului si explica pasaje destul de dificile mentionate in Scriptura si in care il putem intelege pe Isus fie cinic, fie nerespectuos.

In capitolul “Isus si Femeile” se poate vedea modul de a te relationa la fiinta feminina ce ar sta bine oricarui barbat; respect, recunoastere, delicatete si in acelasi timp fermitate. Veti spune nimic neobisnuit dar in secventa de timp/istorie in care s-au intamplat aceste lucruri Isus a avut o maniera revolutionara de a se apropia si raporta la cele considerate in acea vreme si inca si astazi cetateni de mana a doua.

The Jesus We Missed: The Surprising Truth About the Humanity of Christ nu este o reintoarcere sau renuantare a vre-unei erezii timpurii si nici o dorinta de a repozitiona pe Isus intr-o alta relatie cu oamenii si/sau Dumnezeu.

Pentru cei care s-au plictisit sa citesca probabil aceleasi referiri din Evanghelii si aceleasi mentionari de citate scripturistice cartea poate furniza surpiza unor sensuri si alaturi putin dezvoltate in alte context. Aspectul profund uman ne scapa deseori si ne poate conduce spre interpetari gresite ale unor pasje biblice. Cartea contine premizele unei noi trepte a cunoasterii lui Christos.

Parintele Patrick Henry Reardon este liderul All Saints’ Orthodox Church din Chicago si unul din editorii seniori ai publicatiei Touchstone.

__________________________________________________

I received this book free from BOOKSNEEZE/THOMAS NELSONas part of their blogger review program. I was not asked to write a positive review and all opinions expressed are entirely my own.

I am disclosing this in accordance with the FTC 16 CFR, Part 255 ‘Guides concerning the use of endorsements and testimonials in advertising.

 

 

EG

Leave a Reply