saritura in-naltime

scrisoarea lui Barack catre Louie

o scrisoare ce a fost scrisa dar nu de Obama, ce a fost publicata dar nu de Casa Alba si reflecta opinia echilibrata a unui “visator” – Timothy Dalrymple:

 

Catre prietenul meu, pastor Louie Giglio,

 

Impartasim esenta unui patrimoniu religios comun; amandoi suntem crestini activi, apelam la Dumnezeu pentru calauzire si putere si amandoi credem ca Dumnezeu ne-a chemat sa fim lideri pentru vremuri ca acestea. Desi nu suntem de acord in toate privintele ai avut curajul de a lega o prietenie cu mine in pofida oricaror diferente de opinie.

Ti-ai asumat un risc. Multi dintre confratii tai evanghelici se uita chioras la oricine colaboareza cu mine. Stiu ca au fost unii chiar in bsierica ta ce nu au fost de accord cu legatura noastra. Tu ai acumulat un urias capital de incredere prin conferintele tale adresate tinerilor si prin materialele ce sunt puse la dispozitie in cadrul miscarii “Passion”. Ai riscat acest capital in momentul in care ai demarat campania impotriva traficului de persoane si iata-te acum riscand din nou colaborand cu mine, cu departamentul meu religios. Ai fost deseori la Casa Alba in anul 2012 si am apreciat mereu rugaciunile tale, incurajarile si prietenia ce mi-ai oferit-o.

Cei de la biroul meu te-au invitat a sustine rugaciunea de binecuvantare pentru inaugurarea oficiala a celui de-al doilea mandat al meu ca presedinte al SUA si din nou ai acceptat curajos. Cum par destul de radioactiv pentru majoritatea evanghelicilor, prin acordul tau te-ai expus unui alt val de critici cum tu mi-ai conferi aprobarea unei parti a acestui grup din crestinatate. Nu te-ai delimitat de mine si ai subliniat ca toti suntem americani, suntem credinciosi si avem multe cauze si convingeri comune.

Apoi s-a intamplat. Tu ai evitat in general sa vorbesti despre subiecte fierbinti ramand concentrat pe salvarea celor pierduti si eliberarea celor inrobiti. Ai fost atacat acum pentru un mesaj mai vechi unde ai definit homosexualitatea drept o practica pacatoasa exprimandu-ti spreanta ca atractia spre acelasi sex poate fi transformata prin sfintirea adus de Duhul lui Dumnezeu si ai cerut crestinilor sa reziste activistilor ce vor normalizarea homosexualitatii. Pentru asta ai fost calomniat, vazut ca un bigot si extremist anti-homosexual. Eu mi-am dorit sa evidentiez activitatea ta impotriva scalviei moderne si in loc de asta tu esti acum demonizat. Americanii care n-au auzit niciodata de tine cred acum ca tu esti genul acela de predicator ce promovezi un mesaj plin de ura ce nu trebuie permis intr-un spatiu comun.

Cateva voci manioase au cerut sa te sapanzuram pentru ideile tale si sa te lasam leganadu-te in vant pentru cateva zile. Eu stiu ca nu esti un om al intolerantei si urii dar n-am zis nimic inca. Nu am fost atat de curajos ca tine si imi cer iertare pentru asta.

Inteleg de ce multi membrii ai comunitatilor de lesbiene si homosexuali sunt deranjati de comentariile tale. Ei consdera ofensatoare implicatia schimbarii lor si cred ca orice forma de consiliere spirituala prin care s-ar cauta restrangerea preferitelor sexuale este sortita esecului si resping idea ca ar exista o agenda. Exista o povara dureroasa pe care acestia au simtit-o dinspe familiile lor si biserici ce invata aceste lucrui. Asa ca ai nu aproba cuvintele tale. Dar consideratiile lor nu reprezinta si opiniile mele.

 

Inteleg deasemenea de ce atat de multi evanghelici si conservatori in general sunt suparati de faptul ca nu mai esti prezent la evenimentul inaugurarii. Ei considera ca au in tine un om de extraodinara integritate morala. Singura ta crima este ca tu crezi in etica crestina sexuala traditionala. Chair daca nu toti inteleg si accepta lucrarea ta pentru cei nevoiasi si saraci daca si tu esti calaogat drept un om al urii atunci ce speranta sa mai aibe ei? Se intreaba mirati care mai este locul lor America lui Obama?

Evanghelicii considera ca libertatea de constiinta este incalcata; mai au ei libertatea de a se exprima cand pretul convingerilor religioase este atat de ridicat? Prietenii mei dintre homosexuali si lesbiene raspund: ” noi nu putem sa lasam un predicator plin de ura rasiala sa ofera binecuvantarea, nu-i asa?”

Aici este locul in care ar trebui sa am un cuvant pentru ambele parti. As vrea ca evanghelicii sa inteleaga durerea si rezistenta din cadrul comunitatilor LGBT si as vrea comunitatea LGBT sa vada greseala ce se face impotriva lor la fel de mare cu greseala pe care ei o fac impotriva evanghelicilor.

Evanghelicii trebuie sa inteleaga o astfel de perspeciva. Desemenea as vrea ca prietenii mei din comunitatile LGBT sa inteleaga ca paralela intre faptul ca homosexualitatea este ceva pacatos si ura rasiala de cealalta parte, este falsa si distructiva.

Activistii homosexuali au ales sa unul din argumentele lor sa vizeze paralelismul cu miscarea pentru drepturile comunitatii afro-americane. Istoric exista mari diferente intre cele doua. Negrii au fost scavi pentru secole – efectiv in partea de Sud- cum homosexualii niciodata n-au fost. Istoria relatiilor dintre albi si negri a evidentiat mereu un rasism exploziv. Filosofic este o greseala sa spui ca o credinta este odioasa. Convingerile pot fi corecte si gresite, justificate sau nejustificate, daunatoare sau de ajutor dar o credinta nu poate fi urata mai mult decat o piatra ar putea fi iubita (comparatie nerelevanta in lb. romana).

Cu toate acestea, practic punctul cel mai important este: o paralel? intre lupta pentru drepturile homosexualilor cu lupta pentru drepturile civile ne aducem aminte de corectitudinea si incorectitudinea cazului Connor Bull. Si stiu cu singuranta ca Louie Giglio nu este Bull Connor. De asta cred ca evanghelicii sunt asa suparati in cazul acesta cum au fost si in cazul cu  Dan Cathy/Chick-Fil-A. Ei gasesc socant momentul in care ne aflam cum ca oricine crede ca relatiile homosexuale sunt un lucru gresit si ca oricine considera casatoria ca fiind un act divin intre un barbat si o femeie,  este condamnat ca fiind bigot, plin de ura si eventual rasist.

Asta ar fi trebuit sa zic: stiu ca tu prietenul meu, Louie Giglio, iubesti toti oamenii si crezi ca toti se lupta cu pacatul. Chiar daca eu nu sunt de acord cu opiniile tale  (daca inca mai sunt asa) cu privire la consilierea reparatorie si agenda homosexuala stiu ca esti un om plin de compasiune si integritate. Prin acesta scrisoare publica te invit sa participi din nou la inaugurarea mandatului meu.

Vom avea doi pastori care sa dea binecuvantarea; unul care crede ceea ce faci tu si unul care crede ceea ce fac eu. Parafrazand unul din bloggarii mei favoriti: nici o parte nu are monopolul ideilor bune sau bunelor intentii.

Barbati si femei cu o minte sanatoasa si inima buna sunt de ambele parti ale acestei probleme si trebuie sa lucram impreuna pentru a birui fortele care ameninta sa ne distruga si sa ne dezbine.

 

Cu pretuire, prietenul tau,

Barack Obama

 

Originalul este aici

Leave a Reply