saritura in-naltime

Cum pot sa obtin maximul profit din citirea Bibliei?

Fiecare inceput de an poarta cu el si o diferita sesiune de parcurgere, citire a Bibliei. Variante sunt destule pentru orice gust, forma sau capacitate (iata cateva exemple folosite la Agape). Pentru cei care se sperie ca iar o sa inceapa cu “Geneza” sau cu “Matei” si se vor impotmoli pe la Levitic de vor trece direct la “Psalmi” pentru a termina cu Proverbele in Decembrie… ei bine pentru ei si pentru toti ceilalti le propun sa incerce a citi Scriptura prin cateva filtre (sau lentile)

Cum pot sa obtin maximul profit din citirea Bibliei?

1.   Filtrul caracterului lui Dumnezeu

In timp ce citesti intreaba-te constant: “Cum reflecta acest pasaj caracterul lui Dumnezeu?” In texte poti vede dorinta lui Dumnezeu dupa mantuire sau dreptate, mila Sa ori capacitatea Sa judecatoreasca. Apoi intreaba-te: ”Cum se reflecta caracterul lui Dumnezue in trairea mea zilnica?”

2.   Filtrul scopului divin

Dumnezeu are un scop in tot ceea ce ingaduie pe Pamant si isi descopera prin Cuvantul Sau, Scriptura, aceast scop – in special prin viata lui Christos. Urmarind Evangheliile vei putea vedea o imagine cat se poate de exacta a scopului Imparatiei lui Dumnezeu.

Gandeste-te cum reflecti, cum implinesti tu scopul lui Dumnezeu in viata ta si a celor din jur.

3.   Filtrul modalitatilor de lucru ale lui Dumnezeu

Dumnezeu are un plan, o strategie prin care isi implineste scopul Sau. Dupa momentul creatiei Dumnezeu a imputernicit fiinta cazuta sa instrumenteze planul Sau pe Pamant. Astfel oameni obisnuiti sunt agenti ai transformarii divine. Intreaba-te sub ce forma mergi tu acum pe calea lui Dumnezeu?

 

Alte sugestii:

  • Istoria lui Isus prezentata in Evanghelii merita citita cat mai des.
  • Identifica, numeste, evidentiaza ce te plictiseste in Biblie. Parcurge aceste pasaje imbinandu-le cu Psalmi sau Proverbe.
  • Profetii biblici capata viata daca citesti ceva si despre istoria timpului lor.
  • Grupeaza si parcurge epistolele din Noul Testament potrivit contextului si tematicii.
  • Incepe si termina anul cu scrierile “celui placut lui Isus” – Ioan. Evanghelia sa, Epistolele si Apocalipsa pot fi pozitionate strategic in planul tau.

Leave a Reply