saritura in-naltime

DFMR

Fariseii ii judeca pe cei din jur cu mare placere. Bagatul in treburile altora este unul din lucrurile pe care il iubesc  si practica cu nonsalanta. Amatori de scandal fariseii nu cunosc ce-i aia decenta, rabdare, mila/acceptare pentru toti cei ce nu se incadreaza in limitele lor.  Pentru ei nu-s buni nici ei ce nu le ating si nici cei ce le depasesc. Ei nu vor decat sa arate cat de buni sunt ei si cat de rai sunt altii.

In fata manifestarilor acestora, Isus a avut deseori exprimari cu sarcasm pentru a contrabalansa si demonta “neprihanirea” lor.

Intr-o situatie Isus le-a spus: “voi puneti poveri mari pe umerii oamenilor dar nu sunteti in stare sa carati voi insiva aceste poveri…” (Luca 11:46).

In loc sa-i ajute pe oameni, sa dovedeasca o inima buna si un duh mahnit fata de probleme, fariseii ii impovareaza pe cei din jur cu un standard ce poate fi atins doar in imaginatia  lor. Standarul le creaza o aura ce-i face pe multi(imaturi si ei) sa ii considere omaeni de exceptie. De fapt standardul este un element cheie in fariseism. Dupa al cui standard judeci o situatie? Fariseii se grabesc sa puna eticheta: “standardul lui Dumnezeu” pe ceea ce ei considera ori au deprins ca fiind acceptabil; pe ceea ce au mostenit ei sau pe intelegerea pe care si-au format-o. Fariseii se cred superiori oricaruia ce nu le atinge standardele.

Asta l-a infuriat rau de tot pe Isus care i-a numit ipocriti. Standardul lui Dumenzeu este inlocuit de propriile interpretari stangace ce nu evidnetieza “inima” lui Dumnezeu.

Atunci cand ii judeci si critici pe altii si igorni nedesavarsirea proprie – pacatuiesti din plin. Esti un veritabil reprezentant al Deparmantul Fariseic pentru Manevre Religioase (DFMR).

Exista aparente inselatoare in comportamentul fariseic. Acestea pot valida anumite mecanisme religioase.

Fariseilor le place Biblia/Scriptura. Ei se mandresc cu o cunoastere buna a scrierilor sfinte in special cele mai vechi(cartile lui Moise, profetii…) dar se pare ca nu au prins esenta perceptelor divine. (Matei 23:1–3).
Fariseii sunt foarte buni in a-si face adepti. Foarte buni la evanghelizare. Foarte destoinici la ucencizare. Sunt gata sa depuna un efort considerabil pentru a mai castiga unul de parte lor; si dupa ce il gasesc il pregatesc a fi mai rau decat ei (Matei 23:15).
Fariseii pot demonsta un succes zelos pentru o misiune complet gresita.

Ei cred ca Dumnezeu este interesat de cei buni si nu de oamenii problema. Iubindu-i doar pe cei buni(cu tine) este asa de usor. In punctul acesta se ciocnesc cu ideile lui Isus.

Mila voiesc si nu jertfe de autoindreptatire. (Matei 12.7)

Cand stai sub umbrela milei divine poti sa ai ceva des spus/facut despre petele si murdaria din viata altora.

Procesul restaurarii incepe din pozitia celui milos si nu din pozitia fariserilor. Fariseii nu vor restaurare, ei vor doar indreptatire. Dumnezeu este cel atent la restaurare si indreptatire.

Doamne cu cine ma aseman azi mai mult?

Leave a Reply