saritura in-naltime

va fi la Vatican un Papa mai liberal?

Surpriza de la Vatican oferita cu decenta de Papa Benedict XVI-lea da un prilej nesperat maestrilor relativismului crestin si aripii progresist-liberale din biserica de a forta, de a impune, de a sugera un successor la Scaunul Papal care sa imbratiseze si afirme vederi mai liberale, mai contemporane in pas cu schimbarile cultural-sociale prezente.

Au si aparut opinii, comentarii, pareri ce sustin idea ca viitorul Pontif nu va mai trebui sa condamne avorturile si nici legaturile homosexuale (atat vreme cat acuzatiile de pedofilie au amprentat puternic – cu ajutorul media – hainele preotesti).

Fondul acestor presiuni este mult mai larg de vreme ce este observata tendinta renuntarii la unele “tabu-uri” de nuanta crestina in randurile republicanilor americani pentru a reusi sa intre din nou in gratiile electoratului; Newt Gingrich a anuntat recent faptul ca acceptarea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex este inevitatibila daca vor sa mai castige viitoare alegeri.

Diferite judecati si opinii critic-negative ale Pontificatului de opt ani sustinut de Papa Benedict XVI-lea au aparut in tronsoanele media reusind a promova nunate ostile decentei si demersurilor crestine promovate de Vatican si-n ultimii ani.

Este trist sa vezi si evanghelici care folosesc acest prilej pentru a recomanda catolicilor sa se “trezeasca” si sa urmeze calea lui Luther indreptandu-se apoi spre “dreapta credinta” evanghelica.  Daca as fi catolic le-as spune acestor apologeti dospiti in zeama de can-can: “decat ca voi mai bine fara…”

Pontificatul lui Benedict al XVI-lea nu mi s-a parut catastrofal; e drept nu a stralucit in comparatie cu cel al predecesorului sau dar a dat dovada de flexibilitate in domenii nedoctrinare.

Ca si in cazul altor lideri crestini media si lucratorii sai liberal-progresisti din tagma crestina vor cauta sa arate slabiciunea lui Benedict al XVI-lea acolo unde se afla de fapt taria sa de caracter: a fost un papa ortodox (in sensul etimologic al cuvantului).

Sunt oameni care pozeza in reformatori si sistemului doar din invidie. Prin aceasta radacina a motivatiei lor ei dovedesc ca nu stiu cu adevarat de ce are nevoie biserica crestina si crestinismul in general si ignora marca definitorie a acestuia ce se gaseste in smerenie, umilinta. Sper ca sfaturile lor nesolicitate sa fie tratate cu indiferenta.

In ochii lor un Papa mai liberal va aduce probabil o mai mare acceptabilitate a catolicism-ului si crestinismului in lume. Personal n-am vazut niciunde progres real prin coborarea stachetei si/sau schimbarea standardului.

Puseurile propagandistice ale progresistilor de pretutindeni vor accentua nevoia de a reactualiza pozitia bisericii la nivelul schimbarilor pe care politicul, economicul si mediul cultural-social le-au acceptat deja. In trecutul relativ recent juristul Geoffrey Robertson a facut echipa cu Richard Dawkins si Christopher Hitchens(fostul), cerand ca Papa Benedict sa fie intemnitat pentru “crime impotriva umanitatii”. Cum nu le-a reusit – dar a fost destul de sonora incercarea lor –  cei aflati in afara bisericii crestine si progresist-liberalii din’luntrul crestinismului cauta alternative.

Pentru ei aceasta va fi sansa ce trebuie jucata spre a nu mai fi “crestinismul asa de inapoiat”.

Daca l-ar intreba pe Isus Christos acesta le-ar raspunde simplu: “…mai baieti, Imparatia Mea nu-I din lumea aceasta…”

Leave a Reply