saritura in-naltime

Yom Ha’atzmaut – Vancouver 2013

…seara asta am fost goim pur…

Prietenul meu Yossi m-a invitat si condus in seara aceasta la o celebrare a celor 65 de ani de independenta ai statului Israel – manifestare ce a avut loc intr-una din salile de spectacol din centrul Vancouver-ului. Mama lui Yossi – tanti Todi – este o evreica din Bucuresti plecata in Israel prin 1944. Amandoi viziteaza biserica noastra ori de cate ori au timp –  intr-un moment dat o frecventau regulat – si i-am spus demult lui Yossi ca voi participa cu el si la diferite evenimente ale comunitatii evreisti.

Dincolo de ceva afilieri conjuncturale impart cu Yossi un domeniu comun de interes – istoria – si orice intalnire este un prilej de a afla lucruri noi si putin spuse despre istoria prezenta a Israelului. Ca fost militar si prezent om de afaceri stie multe si spune de obicei putine…

Datorita evenimentului din Boston gradul de securitate al celor ce participau la eveniment a fost sporit. De fapt intrand in cladire m-am simtit ca-n Israel – oameni prietenosi si oameni de securitate la fiecare colt. (one of the event’s jokes was: canadians are very friendly people, jewish are people too…) Urcand scarile  m-am ciocnit “nas in nas” cu premierul Christy Clark ce isi etala prezenta si pentru alegerile ce vor avea loc luna viitoare. N-am participat la poze ca nu sunt in campanie…Yossi e un fan de-al ei…in fine, chestii evreiesti…

Pentru noi(Magda si eu) a fost o seara interesanta  – sa fim printre putinii neevrei ce sarbatoresc alaturi de membrii comunitatii evreiesti, sa cantam si sa celebram cu ei bucuria de a avea o identitate speciala in ansamblul popoarelor lumii. Am aflat cu suprindere ca evenimentul din seara asta din Vancouver a fost al doilea ca marime din lume dupa cel desfasurat in Israel.

Am si ceva video; voi posta ceva mai tarziu…

despre proiectul lui Yossi de a realiza un forum pentru discutii teologice intre un rabin, un imam si un pastor va voi zice poate alta data.

Leave a Reply