saritura in-naltime

legenda calugarului si negustorului

mmThe Legend of the Monk and the Merchant scrisa de Terry Felber si aparuta recent la Thomas Nelson a suscitat interesul meu prin timpul alegoriei ce o prezinta si prin tematica promovata. Vreu sa-i ajut pe copii mei sa devina responsabili financiar in orice context,  sa invete cum sa-si administreze/chibzuiasca finantele fara a-i indrepta pe fagasul de a face bani cu orice pret.

Scopul afirmat al acestei carti pusa in matrice alegorica este de a promova si ajuta insusirea unor principii, lectii din domeniul finantelor/managementului.

Este o poveste impanata cu lectii administrative de folos in vremurile provocator economice de astazi, ce pot fi aplicate intr-un mediu al liberei initiative.

Actiunea este in jurul unui copil ce a fost crescut de un calugar, a ales sa devina negustor si ajuns la varsta senectutii preda mai departe nepotului sau lectiile invatate de-alungul vietii. Batranul Antonio ii transmite mai tanarului Julio parte din amintirile sale.

Alegoria te invita pe scena istoriei din Roma secolului al 16-lea actiunea capatand tensiune prin imbinarea unor situatii in care se gaseste umor, simpatie, bucurie, speranta si nereusita – un mix artistic bine folosit pentru predarea unor lectii de viata.

Desi actiunea se desfasoara intr-un mediu catolic, cartea prezinta/sustine intr-un fel preotia universala a fiecarui credincios prin responsabilitatea de a trai o viata curata si a depune marturie pentru principiile/ valorile lui Dumnezeu atat in domniul financiar economic cat si cel religios.

O idee indusa, intretesuta in actiune si principiile oferite, este legatura intre partea spirituala – calugarul – si partea financiara – negustorul. Un alt scop al autorului este de a legitima prezenta omul de afaceri langa mediul spiritual, promovand implicarea acestuia in sustinerea unor proiecte religioase fara a devein beneficiarul lor direct.

Conexiunea intre succesul finianciar si implinirea in viata este evidenta si este discutabila. Asta lasa destul de mult loc de interpretari sau generalizari lunecoase (gen evanghelia prosperitatii) dar in aceasi timp este parte din forta motrice a impliniri unui mandat de admnistrare intredintat omului de catre Dumnezeu.

Diavolul foloseste idea de bunastare si o transforma fie in scop in sine, fie o innegreste promovand lenea si delasarea sub masca de virtute a saraciei.

Fara indoiala bunastarea materiala poate reprezenta un pericol, poate deveni daunatoare dar reprezinta si baza de unde au plecat si vor fi sustinute multe proiecte religioase.

A munci cinstit, constiincios, asumandu-ti raspunderea pentru ce-i bine si  pentru greseli sunt cateva din ingredientele fundamentale pe drumul reusitei.

Cele 12 chei ale unei administrari de success mentionate in subtitlul cartii sunt:

 

The book is available

Amazon

ChristianBook

Chapters

 

I received this book free from the publisher through the BookSneeze®.com <http://BookSneeze®.com> book review bloggers program. I was not required to write a positive review. The opinions I have expressed are my own. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission’s 16 CFR, Part 255

Leave a Reply