saritura in-naltime

Ce-a iesit din mostenirea unui preot mort

Arthur Price, arhiepiscopul de Cashel(Irlanda), i-a lasat dupa moartea sa (survenita in 1752) nepotului ce-i purta numele, o mostenire financiara echivalentul a 13,000 de dolari. Cel de-al doilea Arthur, nepotul de 27 de ani, era un priceput om de afaceri si experimentase o trezire spirituala persoanala, cu putin timp inaintea decesului bunicului sau .

Irlanda nu traversa atunci cea mai buna perioada a existentei sale. Bautura era mijlocul convenabil de alinare al necazurilor si in plus licorile erau fabricate cu apa infectata. Istoria spune ca in Irlanda anilor 1700 consumul de alcool pe cap de locuitor era intre 45 si 65 litri de gin. Precupat de efectele devastatoare ale alcoolismului si betiilor, Arthur Price a inceput sa cocheteze cu ideea de a produce o bautura pe care irlandezii ar putea sa o consume in siguranta, adica ar putea sa fie buna pentru conationalii(consatenii) sai.

Ce-a rezultat dintr-o inima preocupata spre bine, dragostea pentru Isus si pricepere antreprenoriala? A iesit o licoare brun-neagra, cu un procent mic de alcool dar un procent mare de fier, de care oamenii sa se simta destul de satui/plini inainte de a consuma prea mult si pe care intr-un studiu/raport din anul 2003 Universitatea din Wisconsin a declarat-o a fi mai buna decat cafeaua sau o bauta racoritare cu multe ingrediente chimice(Coca-Cola/Pepsi).

Cu mostenirea arhiepiscopului nepotul sau a cumparat o fabrica parasita din Dublin si a inceput sa lucreze la noul sau produs. Si pentru ca toate trebuiau sa aibe un nume, i-a dat conferit numele sau de familie: Guinness.

Desigur acest detalii ar putea sa surprinda. Cum un om care-l iubea pe Isus si era preocupat de binele semenilor a inceput tocmai o asemenea afacere? Nu te grabi sa dai cu parul. Nepotul sau, Hendry Gratton Guinness, a fost unul din cei care au contribuit decisive, amplu, la redesteptarea spirituala din Anglia anilor 1800. Alti descendenti si-au deschis casele pentru cei ce avea dispute, acestea devenind centre de consiliere care bazandu-se pe textul din Matei 18 au contribuit la limitarea duelurilor (obisnuita modalitate de rezolvare a unui conflict in vremea aceea). Acum este permis sa dai cu parul daca vrei dar numai peste propriile degete…

Grija fata de om a lui Arthur Price al II-lea s-a transferat catre urmasii sai. In anii 1900, Compania Guinness a devenit unul din cele mai bune locuri de munca din zona. Multiple beneficii medicale asigurate chiar in incinta fabricii. Compania are biblioteci, centre de lectura si sali de sport. Educatia si cheltuieli de inmormantare sunt platite de companie.

In urma a 13.000 de dolari primiti mostenire de la bunicul sau, compania fondata de Arthur Price al II-lea investeste mai mult de $5.5 milioane anual in proiecte de transformare/ajutoarare sociala: mentoring pentru fosti detinuti, clase de matematica pentru persoane cu desabilitati, ateliere de intretinere mecanica a bicicletelor folosite in scoli, ateliere de repararea mobilierului, s.a.m.d.

Totul a inceptut de la un om care a pus vinul Imparatiei lui Dumnezeu intr-un pahar de bere.

Acum eu n-am scris asta pentru a apara sau incuraja in vre-o forma consumul de alcool. Nu fac aceasta mentiune pentru a-i linisti pe cei care isi ascut cutitele…ci pentru oamenii normali, care sunt preocupati sa vada binele din orice si nu traiesc viata prin pareri, obsesii absconcse, preconceptii maladive sau inchipuiri machiavelice. Nu mi-e familiara licoarea Guinness dar mi-e placut si cunoscut Os Guinness apreciatul profesor si eseist crestin – si el un stra-stra-stra nepot al fabricantului de bere – ce si-a indopat tineretea cu vorbele lui Francisc Schaffer si este autorul a catorva carti ce ar fi bine a fi citite de tot mai multi participanti la intalnirile de biserica.

Am scris asta pentru ca am ramas surprins sa vad cum un om temator de Dumnezeu a lasat in urma sa o mostenire creativa.

Si astazi este nevoie de astfel de genii ce imbina trairea sprituala personala cu priceprea de a face ceva unic, folositor, util slujirii diverse a celor din jur. Sper ca nu i-am pierdut pe toti oamenii ce stiu sa transforme spre bine o mostenire de 13 000 de dolari.

Tu ce-ai face cu o astfel de suma? Sper ca n-ai bea-0 pe toata…

Leave a Reply