saritura in-naltime

inventar la atitudini

Am redescoperit astazi o paralela intre doua tipuri de manifestare crestine mentionate de Nancy Leight DeMoss (da, este o “ea” iar cei alergici la asa ceva sunt rugati sa se opreasca aici si sa se duca…sa se tot duca…)  intr-o carte de-a sa.

Ca sot, parinte, prieten, “ceva prin biserica”, am nevoie de un astfel de “inventar”:

crestini mandri, nefranti

crestini “zdrobiti”

Orientati/axati sa vada greselile altora. Sunt coplesiti de nevoia lor spirituala (Matei 5:3, 7:3-5, Luca 18:9-14)
Se autoindreptatesc in tot ceea ce intreprind; dovedesc un spirit ce critica des. Se uita la greselile din viata lor cu telescopul iar la viata altora cu microscopul. Sunt plini de compasiune, au un spirit iertator si doresc sa vada ce e mai bun in altii (Efeseni 4:32, Coloseni 3:12)
Privesc de sus pe ceilalti. Considera ca toti ceilalti sunt mai buni decat ei (Filipeni 2:3, Romani 12:10)
Doresc ca toti cei din jur sa le implineasca nevoile lor. Depind de Dumnezeu si Harul Sau; recunosc nevoile altora si cauta sa le implineasca (2 Cor. 3:4-6, Filipeni 2:4)
Obisnuiesc sa manipuleze situatiile pentru a avea ceva control. Se feresc sa-i controleze pe altii si le ofera libertatea de a face sau gandi altfel (Rom. 12:1-2)
Incearca sa dovedeasca mereu ca au dreptate. Sunt dispusi sa cedeze pentru a intelege ce au gresit; nu cauta sa isi dovedeasca neprihanirea (Rom. 15:2)
Solicita respectarea drepturilor personale Abandoneasza drepturile ce le au (Efeseni 5:21)
Afiseaza un spirit exigent Dovedesc un spirit darnic (Rom. 12:13)
Sunt foarte grijulii cu timpul, drepturile si reputatia lor. Se dau la o parte pentru a face loc altuia (Luca 9:23)
Doresc sa fie slujiti. Sunt motivati sa slujeasca pe altii (Matei 20:26-28, Filipeni 2:20-21)
Doresc sa aibe mereu numai reusite. Doresc sa ii ajute pe altii sa aibe succes (Ioan 3:30)
Se auto-promoveaza pe orice cale. Doresc sa-i promoveze pe altii (Ioan 3:3).
Indeplinesc anumite lucrari numai daca sunt apreciati si recunoscuti pentru ceea ce fac. Detin un spirit de nevrednicie ce ii facesa se bucure cand altii reusesc, sunt onorati mai bine decat ei. (I Tim. 1:12-16)
Se necajesc cand altii sunt laudati pentru o lucrare dezvoltata in acealasi camp de activitate ca a lor. Se bucura cand altii sunt apreciati (Rom. 12:15)
Se gandesc ca lucrarea este privilegiata de participarea lor. Gandesc ca nu sunt potriviti pentru lucrarea pe care o fac (2 Cor. 4:7)
Se gandesc la ce pot face ei pentru Dumnezeu. Stiu ca nu au nimic de oferit lui Dumnezeu si doresc ca Dumnezeu sa lucreze prin ei cu Puterea Sa. (Filipeni 3:8-9, Tit 3:5)
Considera ca ei stiu mai bine si mai mult decat altii. Doresc mereu sa invete (Filipeni 3:12, Prov. 1:7)
Vor sa fie priviti numai de bine. Sunt preocupati putin de cum ii privesc altii (Galateni 1:10)
Pastreza mereu distanta fata de oameni. Se apropie de oameni; sunt dispusi sa isi asume riscuri din dragoste pentru altii (2 Cor. 6:11-12)
Gasesc repede calea de a considera pe altii vinovati. Sunt responsabili pentru ceea ce intreprind (Matei 7)
Sunt preocupati de a fi “respectabili” Sunt preocupati sa fie obisnuiti/reali (2 Cor. 4:3-5).
Sunt preocupati de ce gandesc altii despre ei. Stiu ca tot ceea ce conteaza este Dumnezeu si ceea ce cunoaste El (I Cor. 4:3-5)
Lucreaza sa-si mentina o imagine buna in fata oamenilor “Isi dau viata” pentru reputatia lor  (Filipeni 3:7, Rom. 14:7)
Gasesc ca e dificil sa-si impartaseasca nevoile spirituale fata de altii. Sunt dispusi sa fie sinceri cu altii (2 Cor. 1:12)
Sunt grijulii ca nimeni sa nu gasesca nimic despre pacatele lor. Sunt dispusi sa recunoasca fiecare pacat. Frangerea este ultimul semn al succesului personal (Ps. 51:17)
Nu le este usor sa spuna: “Am fost gresit”; “Poti sa ma ierti?” Admit repede ca au gresit si isi cer iertare (I Ioan 1:9, Iacov 5:1)
Cand marturisesc pacatele o fac la modul general. Sunt procupati de detaliu in marturisire. (Ps. 51:17)
Sunt preocupati de rezultatele pacatelor lor. Sunt preocupati de radacina pacatelor lor. (Ps. 51:5)
Intr-un conflict il asteapta pe celalalt sa vina sa-si ceara iertare. Sunt reconcilianti si iau initiativa de a se impaca (Matei 5:23-24)
Se compara des cu altii si considera ca trebuie mereu sa fie onorati. Se compara pe sine insusi cu Dumnezeu si striga dupa mila (Luca 18:9-14)
Nu pot vedea adevarata nevoie/conditie a inimii lor Umbla in lumina cunostintei lui Dumnezeu si sunt procupati de starea inimii lor (I Ioan 1:6-7).
Nu considera ca trebuie sa se pocaiasca de ceva. Manifesta un spirit de pocainta, cautand o a intelege prin Duhul Sfant nevoia lor constanta (Efeseni 5;18), Galateni 5:16)
In timpul in care citesc aceste puncte se gandesc cat de bine ar fi fost ca altii sa le citeasca. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare cuvant citit, ce ii ajuta sa-si evalueze spiritualitatea/credinciosia.

 

 

Leave a Reply