saritura in-naltime

ce stiu eu despre Francis

fransicIstoric traim vremuri efervescente nu doar prin dezvoltarea tehnologica sau varietatea ideilor si atitudinilor. Desi nu e nimic nou sub soare in privinta succesiunii liderilor mondiali, asistam la evenimente unice si nu stiu cat ne bucuram de asta.

Ocazia de a citi o carte despre noul Suveran Pontif a fost pentru mine un lucru nesteptat. Incitat de  ce se spunea prin presa despre noul Papa de la Vatican am ales sa-mi petrec cateva zile in compania cartii scrise de Mario Escobar si publicata de Thomas Nelson – Francis: Man of Prayer.

Apropo de vremuri…Renuntarea benevola a lui Benedict XVI la Scaunul Papal a surpins fiind un act unic in ultimii 500 de ani ai Vaticanului. Supriza a continuat si prin alegerea lui Jorge Mario Bergoglio ca successor. Arhiepiscopul argentinian era aproape necunsocut publicului larg datoria modestiei sale, a decentei manifestate.

Probabil retragerea sa in 2005 din procesul alegerii noului Suveran dupa moartea lui Ioan Paul al II-lea trebuia sa atraga atentia, decizia sa facilitand direct aparitia lui Benedict XVI.

Papa Francis a fost primul iezuit ales la Vatican si primul Pontif din America latina. Noul Suveran si-a inceput pontificatul adresand celor  prezenti o simpla si sincera cerere: rugati-va pentru mine.

Jorge Mario Bergoglio este cunsocut in cercurile apropiate ca un om al rugaciunii si actiunii ce traieste simplu si are o solida pregatire teologica.

Ca un evanghelic putin deprins cu traditiile si fromele catolice, cartea a fost un bun prilej de a lua cunostinta despre  manifestari, cutume ale Bisericii Catolice.

Aparitia acestei biografii a venit chair in perioada in care Papa Francis si-a lansat prima sa enciclica-Lumen Fidei.

Cartea are trei parti distincte. Prima examineaza viata lui Bergoglio oferind detalii despre copilaria sa pana la perioada de Arhiepiscop de Buenos Aires. Autorul ofera o incursiune sumara in istoria Argentinei si detalii despre ordinul iezuit introducant cititorul in mediul care a dus la formarea lui Bergoglio ca om, preot, cardinal, papa.

In a doua parte sunt prezentate detalii despre istoricul conclavelor catolice ce duc la alegerea Suveranului de la Vatican. Furnizarea unor secvente de interviuri descopera un mechanism electiv interesant, fascinant (probabil tot din perspectiva mea de evanghelic nedus la Vatican). In a treia parte autorul incearca sa vorbeasca despre provocarile potificale ce ii stau inainte lui Francis.

Recitind detalii ce s-au gasit partial prin mai multe tabloide, cartea este doar o resursa de inceput pentru cunoasterea celui ce este acum unul din cei mai influenti oameni ai planetei – biografiile ulterioare vor fi probabil mult mai substantiale.

Autorul isi exprima admiratia pentru fiecare din ultimii trei suverani pontifi iar observatiile sale/critica sa vine din partea unui istoric si nu din a unui teolog. Mario Escobar traieste in Madrid, Spania, este licentiat in isorie moderna fiind autorul a numeroase lucrari despre istoria bisericii crestine si colonizarea Americii.

 

Francis, Man of Prayer – este disponibila la

Amazon

Christianbook

Chapters

 

Disclosure of Material Connection: I received this book free from the publisher through the BookSneeze®.com book review bloggers program. I was not required to write a positive review. The opinions I have expressed are my own. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission’s 16 CFR, Part 255: “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising.”

 

EG

Leave a Reply