saritura in-naltime

back to school: e OK nu se moare din asta

Inca de la inceputul lui August – perioada de vacante inca – “Back to school” este o campanie de marketing ce asalteaza auditiv si visual spatiul comun. Realitatea ca trebuie sa te intorci la scoala (cu sau fara marketing-ul aferent) este ochiul ce plange din copilaria sau tineretea fiecaruia.

E OK nu se moare din asta, am putea spune caustic. Inainte de a incepe si parcurge un alt an scolar e bine sa-ti fixezi citeva teluri, puncte de atins.

  •  Propune-ti sa iei note mai bune decat anul trecut/precedent.

Este de la sine inteles ca nota si cunostinta acumulata nu este acelasi lucru. Dar intr-un proces corect una o poate reflecta pe cealalta. Nu-ti propune doar sa faci mai bine, propune-ti sa iei note mai mari la acele materii unde ai fost deficient anul precedent. Fiecare student stie de ce nu invata la o materie sau alta. Nu ma intereseaza motivatia de a nu acumula cunostinta intr-un domeniu. Ma intereseaza motivatia ce te poate conduce sa performezi mai bine intelectual si acest progres intelectual sa fie reflectat intr-o nota buna. Traiesc de ceva vreme intr-un mediu in care notele bune chiar conteaza si ar fi pacat ca o mentalitate deficitara sa-ti ingreuneze parcursul in scoala si sa-ti shunteze pregatirea profesionala sau inceputul carierei.

Desigur atunci cand urmaresti doar o nota mare intr-un fel scala de apreciere a performantei devine mai importanta decat substanta educativa, informatia, cunsotinta. Nu invata pentru nota dar propuneti constant sa iei o nota mai buna decat ai avut; asta iti va infleunta procesul de pregatire.

Telul: o nota mai buna; scopul real: a invata mai bine.

  •  Iesi din secta lupilor singuatici.

Educatia este un process relational. Indiferent cat de bine inveti de unul singur mereu vor fi zone in pregatirea ta ce se pot imbogati, fructifica prin comunicare, prin participarea la discutii, prin interactiunea cu altii implicati intr-un proces de formare educativa.

Fi dedicat unor relatii in procesul de invatamant. Cauta sa cunosti o persoana noua in fiecare zi sau saptamana. Daca esti mai introvertit nu te multumi doar sa te strecori precum o umbra in clasa, fara sa saluta sau sa observa pe cineva. Nu te multumi doar sa iei nota cea mare si sa pierzi ocazia de a-ti cunoaste colegii. Ideea este de a face un pas in afara zonei de confort si  interactioneaza cu cei ceilalti care invata.

Celui ce nu ii trebuie nici o inviatie in a fi sociabil si oricand agatzat in relatii (tipul extrovert), recomandarea este: nu uita sa si inveti. E usor sa discuti si sa vorbesti sis a sms-uiesti si sa-ti consumi timpul in tot felul de legaturi ramanand restant la ce e mai important.

  •  Cultiva-ti sanatatea

Nu ma gandesc la dieta. Ma gandesc in principal la cum arata structural pocesul de acumulare a cunsotintelor. O perioada adecvata de odihana, o perioada adecvata pentru sport, o harna buna,  toate contribuie la un bun rezultat final. Mintea si trupul sunt conectate asa ca:

  • Nu-ti pierde noptiele inutil. OK si eu am trecut pe aici. Si eu am invatat noptile si mi-am dorit ca zilele sa aiba mai mult de 24 de ore; dar nu trebuie doar sa iei cateva puncte si gata. Procesul de acumulare de cunostinte este un exercitiu real de planificare. Planificare este arta de a reduce stresul si acorda spatiu lucrurilor vitale iar odihana, somnul sunt in acest set.
  • Misca-ti trupul. OK asta nu inseamna dans neaparat. Inseamna sa-ti propui zilnic perioade in care trupul tau este supus unor exercitii fizice. Variante sunt multe; adopta cea care functioneaza in mediul tau dar scoala-te si umbla! Avem nevoie de educatie si-n domeniul fizicului. Ajuta-ti creierul miscandu-ti trupul.
  • Mananca corespunzator. Nu evita mesele si asigura-te ca ceea ce consumi face bine trupului tau. Uite aici un material despre legatrua intre ce mananci si cum inveti.
  • Nu neglija viata spirituala. Am auzit de cateva ori la parinti: “copilul nu mai vine la biserica ca are dasa de mult de invatat”. In setul de lucruri normal-sanatoase include si partea spirtuala, relationarea ta personala la Dumnezeu. Incearca sa nu lipsesti de la intalnirile comunitatii locale, nu inlocui timpul personal de devotiune cu nici o alta materie si probeaza-ti capaciatea creierului retinand pe de rost portiuni din Scripturi.

 

Chiar merita sa inveti ceea ce trebuie, fara a fi ceea ce trebuie?

 

Leave a Reply