saritura in-naltime

un anglican declara: crestinismul este la o generatie distanta de disparitie

Fost ocupant al celei mai inalte pozitii in cadrul bisericii anglicane – Arhiepiscop de Canterbury – Lord Carey a avertizat asupra apropiatei extinctii a crestinismului de pe scena publica britanica. Mentionarea este relatata in publicatia The Telegraph intr-un material semnat de  . Declaratia are o supapa de siguranta, Lord Carey continuand ca asta se va intampla in cazul in care biserica nu va gasi modalitati de a-i atrage pe tineri spre cele sfinte.

Desigur daca privim spre statistici si alti factori socio-culturali se pot spune multe despre diferite religii insa analizarea unor parametri si definire a unui trend este doar o aproximare. Din gura celor sfinti asteptam insa certitudini…

Este surpinzator cat de uscati am devenit in aprecieri in care ne bazam doar pe grafice, scheme, numere, uitand ca in cele sprituale, Spiritul este totusi cel care conteaza. Lucrurile spirituale au ajuns sa fie prea des observate precum o bursa religioasa in care se tot analizeaza conversii gen “ateu”-“religios”, “pagan” / “crestin”, “bun” / “rau”, “de-al lor” / “de-al meu”…

Teologia este despre analizarea unui Cuvant Viu si nu o alta stiinta de portretiza altfel numerologia. Cat de mult m-ar satisface o gandire analitica trebuie sa recunosc in acelasi timp ca Dumnezeu e mai mare decat asta.

Fiecare generatie interactioneaza cu Dumnezeu si nu intodeauna in aceasi matrice ca a parintilor lor. Asta nu va invalida insa experienta lor de credinta. Si apoi Dumnezeu este greu de prins in statistici…El este deasupra statisticilor, trendurilor, mereu face surprize in istorie si cred ca oarecum lispeste din analiza Lordului Carey.

Si unde Dumnezeu nu e, totul se duce la vale…

Leave a Reply