saritura in-naltime

intre laptele scripturistic si patlagele hollywood-iene

David mi-a aratat preview-ul filmului Noah ce va fi lansat in 2014. Am ridicat din spancene si am zis intersant apoi am plonjat putin in cauta detalii despre scenarist, ideea sa artistica, ceva interviuri etc. Asa am ajuns la un material al lui Ken Ham ce avertiza asupra lipsei de acuratete biblica a scenariului viitorului film prezentand cateva percutante detalii.

Nu stiu daca Ken Ham a avazut deja filmul. De aceea a-ti exprima deja o parere despre un film doar prin preview-ul lansat, cred ca este la fel cu a analiza o carte doar dupa coperta.

In pofida unei pozitii riscante, avertismentul sau este insa de luat  in serios pentru ca traversam o perioada dificila pentru credibilitatea textului biblic, in care directia promovata in media si accentuata de largi parti ale progresistilor crestinuti merge in directia limitarii infalibilitatii Scripturii si a acuratetii textului biblic.

Trebuie sa fim constienti de faptul ca Satan este in continuare un abil manipulator si pervert mincinos iar acea edenica exprimare “cu singuranta nu vei muri” poate fi acum soptita(sasaita) in forma, “e doar un film”.

Lucrurile trebuiesc insa echilibrate.

Exista pericolul de a trai doar din imaginile servite prin media, productii cinematografice si de a ignora Cuvantul in forma scrisa. Asta poate evolua usor in transformarea principiilor si adevarului biblic doar intr-un mit uman, asezat pe raftul enciclopedic al lumii.

Formele de prezentare artistica pot diferi in nunatele prezentate sau in intensitatea mesajului transmis insa dincolo de o emotia ce se doreste starnita, nimeni nu trebuie sa inteleaga altceva decat ca este o expresie creativa si atat. O carte, o nuvela, o poezie, o exprimare grafica este o forma artistica si nu Biblia. O piesa de teatru sau intereptare muzicala este doar o expresie creativa bazata, pornita eventual de la un motiv biblic. Asta nu le transforma in Biblie. Arta nu este un substitut al principiilor biblice, este un vehicol. Cei care apreciaza manifestarea artistica pot interactiona cu autorul iar acesta poate la randul sau directiona spre Creator (cel putin in partea creatiilor cu motiv biblic)

Pericolul exista in lejeritatea, indiferenta si indolenta privitorilor ce se vor multumi cu informatia fragmentat primita si nu se vor mai obosi de a vedea ce e dincolo de film, roman, poezie, desen si a deschise Biblia pentru a gasi idea in forma originala.

Am privit mereu orice exprimare artistica ca un alt motiv ce predispune spre discutie, spre aprofundare, spre gasirea radacinilor si a adevarului ce exista dincolo de cortina scenei.

Cel mai mare pericol nu este la cei ce gandesc creativ ci la cei ce consuma si nu mai gandesc deloc sau nu gandesc decat ce le convine. De aceea paveleasca expresie (puteam sa spun si paulinica – suna mai bine – dar avem Pavel si nu Paul) ” nu lua, nu gusta, nu atinge”(Col2.21-24) amendeaza tocmai ineficienta unui rezultat duhovnicesc in urma obturarii unor canale expresiv-experimentale.

Nici o forma artistica nu poate concura cu adevarul lui Dumnezeu. Nici o licenta creativa nu poate inlocui adevarul lui Dumnezeu in viata crestina; iar cei care vor anihilarea oricaror forme ce nu se incadreaza “100% cu originalul” trebuie sa stie ca nu doar ca sunt descendentii unui ev mediu ci si ca la randul lor intereptarile acceptate vor avea nuante inacurate in respect cu Biblia.

Un exemplu simplu legat de mult prea ovatioanta serie “The Bible” prezentata de History Channel cat si in preveiw-ul noului film “Son of God” (vazut in cadrul Resurgence 13); mi-a atras atentia faptul ca personajul Isus este prea spalat pe dinti, la fel cum Maria avea ceva cam mult botox adaugat…Deci, in varii parametrii orice exprimare/intereptare furnizeaza destule elemente pentru a fi amendata sau respinsa. Si atunci unde ajungem?

Devenim criticii unii altora multumindu-ne fiecare ca stim mai bine decat celalalt, asta demonstrand(inca o data) ca cei mai inversunati adversari ai principiilor crestine sunt crestinii!!!

Nu stiu daca lumea are nevoie de “filme crestine”; stiu ca siguranta ca are nevoie de crestini implicati in creatii artistice ce isi promoveaza acolo valorile.

PS

Si asta o scriu acum inainte de a intra in sezonul(toxic si el prin cantitatea de “siropeli”)  filmelor de craciun…

Leave a Reply