saritura in-naltime

evanghelicii sunt pe cale de disparitie si nu “rapirea” este de vina

tveDespre faptul ca generatia tanara nu este interesata de frecventarea bisericilor evanghelice la fel cum au fost parintii lor se vorbeste in fel si chip. Numerele statistice cuplate cu derapajele accentuate in marturia personal-colectiva ofera posibile raspunsuri dar preocuparea cu intelegerea acestora inseamna a trata reactiile si nu radacina problemei. De prezenarea unor ramificatii ce tin de radacina problemei asta se ocupa Calvin Miller in ultima sa carte “The Vanishing Evangelical” aparuta la Baker Publishing Group. Avand o experienta de 30 de ani de pastoratie autorul prezinta introspectiile si analiza sa cu privire la impactul, dinamica si confirmarea credintei crestine de nuanta evanghelica.

Cartea contureaza  o premisa deloc linistitoare: evanghelicii sunt pe cale de disparitie si pentru asta nu “rapirea” este de vina.

Problema pe care Miller o exprima nu este noua: evanghelicii au o influenta redusa in societate iar sistemul lor de valori este penetrat de tot felul de curente filosof-epistemologice.

Pornind de la doau intrebari – “cine sunt evanghelicii?” si “care le sunt sursele?” – Calvin Miller ofera opt distincte observatii despre ceea ce se intamplat in lumea evanghelica analziand concepte gen “relatie personala”, “nastere din nou” si crezurile asociate.

Sunt luate in discutie si afirmatii, analize, despre lumea crestin-evanghelica ce au fost exprimate de Carl F.H. Henry, George Marsden, Jacques Barzun, Thomas Fridman sau Phillip Jenkins  – o arie vasta de cercetare pe care autorul a survolat-o in finalizarea unei alte carti-analiza cu privire starea si viitorul crestinismului evanghelic.

Iata cele 8 observatii majore ale cartii:

  • Relevanta miscarii evanghelice prin croirea/ajustrea religiozitatii in functie de nevoia umana;
  • Superficialitatea unei abordari larg raspindite precum “credinta este deajuns”;
  • Ingustarea viziunii in matricea unor propiecte mici si limtate ce vor a satiface obligatiile pe care le avem.
  • Influenta tehnologiei – competitia intre imagine si cuvant;
  • Tendinta de a gandi limitat, marginit si anti-intelectual;
  • Influenta seculara a materialismului;
  • Decadenta impartirilor denominationale si luptele interne atasate de acestea;
  • Lipsa exercitiului disciplinelor personale;

Aceste idei sunt accentuate pro si contra pentru a oferi mai multe subpuncte ale dezbaterilor cu posibilitatea de particularizarea acolo unde este nevoie.

“The Vanishing Evangelical” ofera multiple puncte de analiza personala si de grup, introspectii in ratiuni ce erau considerate clarificate.

Una din concluziile dureroase este aceea ca in manifestarile ei prezente biserica evnaghelica se axeaza mult prea mult pe nevoile interne(de supravietuire) decat pe afirmarea si transpunerea principiilor christice in realitate, in viata.

De exemplu prin adoptarea unor factori de marketing si management s-a ajuns la axarea bisericilor pe bugete si cladiri fapt ce nu a sporit sfintenia nici in valenta personala si la nivel de biserica si nici nu a oferit vitalitatea si relevanta asteptata.

Este genul de carte ce nu o sa te faca sa te simti bine citind-o. Propunerea lui Miller este simpla: implica-L pe Dumnezeu din nou in viata ta, poate pentru prima data…Solutia sa nu este miraculoasa in enuntare dar sustenabila in esenta: inapoi la Scriptura, rugaciune si credinta.

Cautati-l pe Isus cat mai poate fi gasit. Sa nu ai nici o asteptare de la biserica. Revolutia trebuie sa aibe loc la nivel personal. Orice ai putea face in virtutea acesteia fa doar ceea ce Isus te calauzeste a face. In felul acesta crestinismul va avea vitalitate in cel putin un singul loc: inima ta. Ori acolo ori niciune! – Calvin Miller

De cumparat de la:

Amazon

Christianbook

Chapters

preview

“This book has been provided courtesy of Graf-Martin Communications and Baker Books in exchange for an honest review.”

1 Comment

Leave a Reply