saritura in-naltime

Pavel apocalipticul

aldIn cartea “Apostle of the Last Days – The Life, Letters, and Theology of Paul” pusa cu generozitate la dispozitie de Kregel Publishing profesorul Marvin Pate realizeaza un argument puternic pentru ideea in a-l portretiza pe apostolul Pavel ca produs al intersectiei si ciocnirii a trei lumi diferite cultural: greco-romana, evreiasca si (abia aparuta)crestina. Nuanta particulara a acestui produs este vazuta de autor in matrice escatolgica -“zilele din urma”

In prezentarea acestei idei autorul leaga priceput cu un fir rosu texte care il prezinta pe Pavel in discursul si actiunile sale (din cartea faptele Apostolilor) cu texte mentionate in scrierile sale continute in Noul Testament pentru a evidnetia escatologia personala a apostului, conceptia pe care a avut-o despre sfarsitul lumii.

Impactul pe care intalnirea cu Isus pe drumul Damascului l-a realizat asupra lui Pavel a fost covarsitor nu doar printr-o schimbare a spiritualitatii sale ci si prin conturarea unei intelegeri in care Isus este inaguratorul unei noi ere. Mesajul complet al finalului istoriei pe care Pavel a inteles ca e chemat sa-l promoveze la neiudei a fost: credinta in Isus Christos ca Domn, moartea si inveirea Sa, salvarea prin credinta in jertfta inlocuitoare a lui Christos si reintoarcerea lui Christos ca finalitate a istorie umane.

Apostolul Pavel a trait in primele zile ale ultimelor zile. Perspeciva christologica asupra cartii poate fi sintetizata intr-o singura afirmatie a autorului: “Christ inaugurated the kingdom of God at his first coming and will complete that kingdom at his return”. Ideea teologica a lui Pavel se dezvolta dinspre o intelegere veche presenta in contextul iudaic al sfarsitului vremurilor inspre o paradigm noua cunoscuta in cerurile teologice drept “deja si nu inca”.

O alta idee indrazneata dezvolata in lucrarea profesorului Pate este ca toata conceptia lui Pavel despre “sfarstul lumii” este o reactie la alte teorii ce existau dominant in arena filosofica in aceea vreme – surse neiudaice(necrestine) precum cultul imperial roman si gandirea greceasca. Profesorul Pate identifica cronologic in toate scrierile pauline franturi din mesajul “zilelor din urma”. Interesant pentru mine este raspunsul pe care Pate il desluseste ca Pavel l-a oferit misticismului macabeean – insertiile din epistola catre Coloseni.

Capitolul de final al cartii este o remarcabila incercare de a sumariza teologia lui Pavel vazuta ca o prezentare a evangheliei din perspectiva apocaliptica.

Cartea desi nu reprezinta o lectura usoara merita fiecare minut investit in ea. Este o buna referinta pentru pasionatii de escatologie. “Apostle of the Last Days – The Life, Letters, and Theology of Paul” mi-a oferit o facinanta incursiune in gandirea lui Pavel, o privire inedita in forma si substanta despre mesajul apostolic. O consider o importanta contributie la intelegerea scrierilor Noului Testament.

Si uite asa mi-am petrecut eu inceptul finalului de an(2013) gandind despre sfarsitul lumii.

read excerpt

De cumparat de la

AMAZON

CHRISTIANBOOK

CHAPTERS

Thanks to Kregel Publications for providing a free copy of this book for my honest review.

 

EG

Leave a Reply