saritura in-naltime

ce duh te insufleteste?

Nu stiu cati ne-am gandit sa fim mai crestini in 2014. Cum adica crestin? Pai sunt crestin… Adica sa reducem distanta dintre noi si Domnul nostru, sa fim mai aproape de El, aspriatiile Sale si gandurile Sale. Cu alte cuvinte de a cunoaste ce fel de Duh ne insufleteste in alergarea noastra zilnica. Cum adica nu Duhul Sfant ne insufleteste oricand si oriunde? Da, Duhul Sfant ar trebui  dar de la teoria doctrinara pana la practica crestina din sec. 21 apar niste decalaje, nu? Situatia nu e noua. Domnul Isus le-a spus ucenicilor la un moment dat: “Nu stiti de ce duh sunteti insufletiti”.

Intr-o zi Isus calatoreste intr-o partea a Samariei si nu este bine primit. Ucenicii drept reactie ii cer permisiunea DomnuluI Isus sa faca justitie. “Doamne vrei sa poruncim sa se pogoare foc din cer cum a facut si Ilie. Isus le-a spus: nu stiti de ce duh sunteti insufletiti. Fiul omului a venit sa salveze si nu sa distruga.” (Luca 9:54-56)

Ce vedem evidentiat in aceasta imagine? Un mare decalaj intre ce vroiau ucenicii si care este intentia Domnului Isus. Ucenicii vroiau sa-i invete minte pe altii cum sa se comporte iar Domnul Isus vroia sa-i invete pe ucenici cum sa se poarte. Din partea ucenicilor se remarca un ascutit spirit de judecata. Unul din lucrurile pe care necrestinii il exprima despre crestini este ca acestia sunt plini de judecata. Atentie nu neaparat prea ganditori. Sunt prea judecatori. Sa fim clari aici: nu este ceva mai important decat a cunoaste bine de spune Dumnezeu in Cuvantul Sau. De a cunoaste si promova Adevarul. Dar in acelasi timp poti avea o doctrina buna si un spirit rau, ranchiunos, moracanos care mai mult ii va indeparta pe oameni de Dumnezeu.

Satan are modul sau original de a muta sfintenia din inima noastra in pumnii nostrii. Pe cei care nu-s de acord cu noi ne vine sa-i corectam, drastic. Atentie, ucenicii vroiau sa incinereze un sat intreg – “spre slava lui Dumnezeu”. De fapt pe parcursul unor evenimente descrise in doua 2 capitole de evanghelistul Luca, Isus face de 6 ori diferite observatii despre atitudinile manifestate de ucenici. 

(continuare in Romanian Times, Jan 2014)

Leave a Reply