saritura in-naltime

Noah ridica mingea la fileu

Atmosfera de Paste a fost mereu incarcata in lansari noi sau repetitii ale unor productii media ce vor sa zugraveasca diferite teme biblice. Anula Acesta a fost o competitie intre “Son of God” – realizata de Mark Burnett si Roma Downey – si pelicula “Noah” regizata si co-scrisa de Darren Aronofsky sub egida Paramount. Cu plusuri si minusuri, cu recenzii elogioase sau critici acide, amble productii sunt de vizionat cel putin o data.

Dincolo de productia in sine, provocatoare este perspectiva ce aceasta o induce spre avansarea unor discutii, conversatii despre adevarul si evenimente prezentate in Biblie. “Noah” imi pare o productie destul de reusita ce predispune spre discutarea pasajelor biblice ale Genezei iar cei ce isi spun crestini ar trebui sa beneficieze de aceasta “minge la fileu” pe care media o ridica in aceasta perioada pentru afirmarea valorilor in care ei cred.

Istoria umana nu este un drum haotic printre evenimente si intamplari, printre nevoi, necazuri si bucurii. Istoria umana este un drum bine trasat si stiut intr-o dimensiune spre care noi ne relationam sufletul si gandurile, al carui autor este Dumenzeu – Cel ce a proiectat si cunoscut planul. Dumnezeu fixeaza un scop inainte de a incepe lumea si sub Atotputernicia si Atot stiinta sa conduce toate evenimentele spre acel lucru, spre acel scop.

Psalmistul spune (139.16): “Când nu eram decât un plod f?r? chip, ochii T?i m? vedeau; ?i în cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele.”

Copii stiu despre gradina zoologica ambulanta pe care Noe a ingrijit-o un timp de 1 an si 17 zile. Sunt carti de colorat si poezii frumoase, desene animate, etc. dar evenimentul in sine nu a fost asa de dragalas. Potopul a fost una din cele mai groaznice evenimente ale umanitatii; noi am avut ceva tsunami-uri si cutremure si ne-am ingrozit sa auzim si sa vedem trupuri sfartecate sau umflate de apa plutind, mirosind, intrand in descompunere. Credeti ca pamantul mirosa altfel atunci dupa potop?

Prima lectie pe care Biblia vrea sa o retinem din aceasta imprejurare este despre pacat, nu despre apa. Nu despre fenomene ale naturii ci despre nelegiuirile omului. Primul lucru pe care il vedem este ca pacatosii primesc o judecata.

(restul prin Romanian Times – Aprilie 2014)

Leave a Reply