saritura in-naltime

ingredientele unei discutii incomode

Sunt momente in viata in care e nevoie sa o vorbesti despre subiecte delicate sau te afli in situatia de a iti abroda prietenul despre o nedesavarsire din viata sa, despre un pericol, despre un pacat.

Nu este usor sa discuti si sa evidentiezi asa ceva chiar daca o faci dintr-un sincer imbold de a ajuta. Instinctiv replica va veni: “lasa ca nimeni nu-i perfect” sau “ce… tu esti fara pata?” Nu, nu despre asta este vorba…fiecare avem petele noastre in actiuni, ganduri, vorbe, atitudini…nu este vorba despre a-ti arata superioritatea – “ce bun sunt eu” ori “ce curat sunt eu”. Este despre a iti oferi suportul , de a considera ca e bine sa te gandesti la, de a semnala ceva ce poate fi distructiv, mortal pentru cel de langa tine, pentru sufletul sau.

O abordare a unei discutii spinoase intre prieteni nu este usoara. Pentru asta iti trebuie:

  • Curaj – in primul rand pentru a lasa de-o parte confortabilul gand cu “nu-i treaba mea…fiecare cu ale lui” si a-ti arta pretuirea fata de prietenul tau spunand deschis ce vezi tu ca nu e bine.
  • Umilinta – elemental cheie ce nu trebuie simulat. Noi simulam si smerenia si umilinta. Ne mierosim vorbele, le spunem cu voce joasa, doar, doar, ni se va da dreptate din prima. Umilinta autentica este necesara atunci cand vorbesti un subiect neconfortabil si pleaca de la recunoasterea nedesavarsirilor proprii. Tu nu vii si vorbesti de pe pozitia superioara. Tu esti cel ce stii ca nu esti fara pata dar vrei sa-l ajuti pe prietenul sau sa fie fara pata. Cainii de paza ai curtilor bisericesti online latra verseta spumoase inveninand situatiile; desigur ei cred ca asta ajuta…
  • Dragoste – sub variate forme si aplicatii; exprimata social, emotional. Dragoste sa asculti poate ceva dureros pentru tine, ce te poate apasa. Noi ne aratam uneori spiritual de judecata si nu de iubire pentru ca vrem sa ne scuturam de povara destanuirilor ce se pun pe minte, pe suflet. De aceea e mai usor sa “tunam si fulgeram” decat sa mangaiem.
  • Speranta – ca exista schimbare din orice situatie, adictie, pacat. Exista o sansa (uneori chari mai multe) de a merge pe un drum nou, bun, greu dar valoros. Speranta ca ceea ce vorbesti acum chiar daca simti ca “aluneca” pe langa celalalt va fi folosit la un timp.
  • Rugaciune – inainte de a vorbi cu prietenul tau despre valorile dumnezeiesti, vorbeste cu Dumnezeu despre prietenul tau. Si nu te opri in a te ruga si dupa aceea…

 

Inspirat de Kevin DeYoung

Leave a Reply