evanghelia pentru oameni ocupati / saritura in-naltime

blog tour: The Return of the Kosher Pig

kosherPrintre incercarile mele firave de a intretine discutii cu amici evrei despre Isus ce este Mesia, am simtit mereu neajunsul de a cunoaste interpretari variate, proprii mediului rabbinic ce sunt des citate si respectate in argumentele evreilor religiosi.
Am parcurs Return of the Kosher Pig  cu o mare curiozitate cautand acele elemente despre mesianitatea lui Isus scoase din scrieri rabinice. Lucrarea lui Itzhak Shapira pare o lovitura aplicata negationismului messianic pepetuat cu sfintenie in Sinagogi.(desi pe undeva ii inteleg si pe ei…)

Paradoxul din titlu este mentinut pe paginile cartii. Autorul il poarta pe cititor prin manuscrise rabinice si cugetari ale ganditorilor evrei – selectand interpetari favorabile intelegerii mesianice. Cartea abunda in detalii inedite (pentru un goyim ca mine) dar in acealsi timp greu de verificat din perspectiva intelesului curpinzator evreiesc al pasajelor citate.

O sectiune foarte interesanta este aceea ce prezinta multiplele desfasurari istoric intreptretative, ce  detalizeaza schimbari in mentalitatea ganditorilor si rabinilor evrei.

Am realizat inca o data cate detalii din structrua textelor biblice scapa unei minti formate a gandi/pricepe modern-occidental si astfel incercarea de a realiza intrepatrunderile profetice ori nuantele interpretative ale textelor biblice, substanta contexuala iudaica – toate acestea ar trebui sa fie aprofundate de crestini cu ajutorul invatatilor evrei si nu doar din partea unor teologi crestini. De multe ori teologii fac mai mult analiza literala(necesara dar nu indejuns) in timp ce idea centrala a textului poate ramne in continuare ascunsa.

Itzhak Shapira este crescut intr-un familie de evrei sefarzi – ce i-a oferit cadrul serios al unor deprinderi interpretative  – desluseste personal printre invataturi rabinice faptul ca Isus Mesia nu este strain de Iudaism la fel cum un porc kosher nu este strain de perceptia evreiasca.

Shapira isi bazeaza cercetarea sa pe un process de intereptare numit Pardes (acronym pentru  P’shat, Remez, Drash si Sod). Fiecare reprezinta un nivel de intelegere al textelor rabinice, istorice, cu scopul de a cauta esenta si adancimea fiecarui text in parte.

Cartea incinta dar si oboseste prin multitudinea detaliilor. O recitire si poate o comparare a textelor rabinice citate este folositoare pentru a completa o intelegere ulterioara.

Detaliile prezentate in carte complica multe cutii teologice fabricate de-alungul istoriei crestinismului. Teoria inlocuirii lui Israel cu Biserica este doar un exemplu ce nu se poate sustine din punct de vedere al unni inteles mesianic.

O minima formare in cultura si limba evreiasca este de folos pentru parcurgerea la pas a cartii.

The Return of the Kosher Pig cuprinde:

  • Glosar a peste 300 termeni ce ajuta la intelegerea mecanismului de gandire iudaic;
  • Lista a lucrarilor rabinice majore ce au vorbit desrpe Mesia de-alungul a 2,000 de ani;
  • Index al referintelor din Torah, Talmud, Profeti, Noul Testament;
  • O cuprinzatoare bibliografie incluzand numeroase resurse “ascunse” desrpe Mesia

I received this book from Cross Focused Reviews (thanks Shaun!) for review. The opinions I have expressed are my own. I am disclosing this in accordance with the Federal Trade Commission’s 16 CFR, Part 255 : “Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising.”

De cumparat:

Amazon

Christianbook

Chapters

 

EG

Leave a Reply