saritura in-naltime

si locomotivele germane deraiaza

……………………………………………….

Infasurati in mirajul filosofic al vremii lor multi teologi germani protestanti au abandonat intelegerile istorice ale crestinismului biblic reliefand o situatie trista in care scepticismul s-a incrucisat cu eruditia rezultand un dezastru al necredintei.

Eruditi afirmati precum  Johann Eichhorn si David Strauss au negat inspiratia si ineranta Bibliei. Potrivit lor nu Moise a scris primele 5 carti ale Bibliei si nici Matei, Marcu, Luca, Ioan nu sunt autorii Evangheliilor. Au dorit a prezenta faptul ca Isus al Bibliei nu este acelasi cu Isus al istoriei. Apoi aspecte teologice liberale instrumentate de Friedrich Schleiermacher sau Albrecht Ritschl au fundamentat un palid suport spiritual extragand percepte morale din epoca romantismului mai mult decat din Scripturi. Au decredibilizat miezul credintei crestine – jertfa inlocuitoare a Domnului Isus Christos si invierea Sa in trup, Richard Niebuhr sumarizand zbuciumul liberalismului lor astfel: “Un Dumnezeu nemanios a adus oameni fara pacat intr-o imparatie fara judecata prin promovarea unui Christos fara Cruce”.

O astfel de afirmatie ilustreaza o deraiere teologica de proportii. Ca in orice catastrofa analiza in detaliu a unor elemente ce au condus spre derapaj este de folos de aceea iata cateva idei ce vor sa se aseze sub intrebarea: ”Ce se poate invata din experienta nefasta a liberaismului teologic german?”

1. Modalitatea dea a-i ajuta pe cei neincrezatori/necredinciosi, sa creada in Dumnezeu nu este prin subminarea si diluarea adevarului Evangheliilor, al Scripturii. Teologii liberali de atunci (si din vremurile noastre) incearca sa faca acceptabil pentru “rationalistii iluminati”, adevarul lui Dumnezeu abandonand realitati istorice si redefinind manturiea prin Isus Christos, schimbandu-i caracteristicile.

……………………………………………………………………….

Si locomotivele germane deraiaza…dar in acelasi timp sa nu uitam indemnul apostolic, “Cine sta in picioare, sa ia seama sa nu cada…” – 1 Cor 10.

 

intreg materialul poate fi citit in revista Romanian Times – June 2014.

Leave a Reply