saritura in-naltime

iar erezia fundamentala a nord-americanilor este…

Organizatiile Ligonier Ministries si Lifeway Research au dat publicitatii recent rezultate unui sondaj de opinie ce a avut menirea de a evidentia cunostinta teologica/biblica a celor ce traiesc in continentul Nord-American. Intentia declarata a fost aceea de a ajuta comunitatile crestine sa cunoasca, inteleaga si gandesca asupra unor solutii fata de decalajul visibil intre ceea ce se promoveaza in credinta crestina si ceea ce este reprezinta existent umana in suma valorilor dupa care sunt facut alegerile cotidiene.

O privire in detaliu evidentiaza cateva zone gri  – adica ingrijoratoare – despre cunoasterea biblica la nivelul populatiei, cu alte cuvinte perceptia si exprimarea unor adevaruri este foarte diferita de ceea ce Biblia enunta.

De exemplu in ceea ce priveste doctrina Trinitatii, 6 din 10 americani resping doctrina conform careia Duhul Sfant este o Persoana. 64% considera Duhul Sfant doar o forta ce nu este egala cu Dumnezeu Tatal si Dumnezeu Fiul.

Alt punct important in teologia biblica –  doctrina mantuirii. 16% din respondenti sustin faptul ca oamenii nu au abilitatea de a se intoarce spre Dumnezeu din proprie initiativa iar 67% sunt de acord ca fiecare om a pacatuit putin si ca in general oamenii sunt buni. 4 din 10 sustin ca Dumnezeu ne iubeste pentru ca ia in considerare lucrurile bune pe care le-am facut in timp ce 71% din nord-americani cred ca fiecare trebuie sa contribuie la mantuirea personala.

O alta zona cu rezultate surprinzatoare este cea destinata intelegerii conceptului de biserica. 52% din cei intervievati sustin ca inchinarea privata a familiei este un inlocuitor legitim al participarii regulate la intalnirile bisericii. Asta reflecta spriritul de independenta si individualism atat de cunoscut in societatea nord-americana.

Compararea rezultatelor cu sondaje asemanatoare desfasurate in urma cu 40-50 de ani arata o diminuare a cunostinei biblice si implicit al nivelului de credinta si practica.

………………………………..

 

Raportul statistic prezinta o ideea majoritara in societatea nord-americana: desi e ceva pacat in viata noastra, privit in ansamblu noi suntem buni. Noi suntem capabili sa facem binele si Dumnezeu ne rasplateste pentru asta aducand lucruri bune in dreptul nostru. Ca urmare noi avem capacitatea de a ne intoarce din proprie initiativa catre Dumnezeu.

O astfel de ideea este desprinsa din filosofia pozitiva ce a impregant cultura americana inca din secolul trecut fiind promovata in media si varii exprimari culturale.

Daca incepem sa citim si sa cunoastem Biblia vom gasi foarte multe mentionari, referinte despre depravarea umana, vinovatia omului si incapacitatea noastra de a face ceva bun ca urmare a unei initiative proprii.

………………………………..

restul prin numarul din Noiembrie al Romanian Times

Leave a Reply