saritura in-naltime

crestini de tip Braille?

Circuland pe o vreme cetoasa m-am gandit la cel ce a avut o contributie majora la ajutorarea persoanelor nevazatoare – Louis Braille. A fi fi posbila o metoda Braille de condus masina? Sunt ceva idei dar…mai bine nu. Cum ar fi sa existe atunci crestini de tip Braille?

Louis Braille a fost un om ce nu a avut doar dorinta de a isi imbunatati conditia sa fizica (si eventual cunostinele) ci de a-si crea si consolida o cariera, de a deprinde o meserie creativa rezultand in cele din urma un impact decisiv asupra a milioane de oameni. Nascut la inceputul lui 1809 Loius ramne orb la varsta de 5 ani in urma unui accident. In aceasta conditie la nivelul acelui timp el se situa in pozitia celor ce nu mai aveau prea multe asteptari sau sanse de la viata. Cei mai multi nevazatori deveneau saraci si ajungeau sa isi petreaca existenta cersind pe strada.

Cand implineste 10 ani are ocazia de a se inscrie la “Institut National des Jeunes Aveugles” din Paris, prima scoala pentru tineri nevazatori din lume. Acolo intra in contact cu o metoda de comunicare pe timp de razboi prin care soldatii puteau receptiona ordinele fara a le citi la lumina unei lumanari. Plecand de la acesta metoda, tanarul Braille a pefectionat-o si inlocuit-o ulterior cu un sistem mai simplu in care literele erau formate din doar 12 puncte ce erau evidentiate pe hartie, simplificand atat scrierea cat si citirea lor. El a finalizat acest proiect la varsta de 15 ani.

……………

Este usor sa pierzi directia pe ceata; este usor sa esuezi moral din cauza atator distrageri visuale ce ne inconjoara si reclama atentia, participarea afectiva. Acestea combinate cu situatii de incercare/cercetare sau suferinta degaja o presiune ce poate inabusi dorinta noastra de a fi placuti lui Dumnezeu, de a cauta sa vezi cum Dumnezeu vede situatiile prin care treci in viata.

…………..

restul prin Romanian Times din Ianuarie 2015

Leave a Reply