saritura in-naltime

Da’ nu e drept…

Este una din expresiile pe care le auzi in jur sau le iti strabate gandurile atunci cand ceva neasteptat (si deseori injust) se intampla. In lumea noastra perfecta(potrivit inchipurii gandurilor noastre) totul trebuie sa fie bine, perfect si cand ceva neplacut apare atunci suspinam/strigam: “nu e drept, nu e corect!”

Observam cu usurinta si participam din plin la evenimente injuste, problematice si nemeritate ce apar in jur sau in viata fiecaruia dintre noi.

Mergand un pas mai departe pe drumul acesta al experimentarii “nedreptatii” cum te simti atunci cand esti furat, tratat injust, mintit, vorbit de rau, s.am.d? Reactia umana naturala este de tulburare si ofensa. Te retragi in dezamagire sau poti raspunde inapoi volubil emotional. Care este metoda de a raspunde cel mai bine unor astfel de situatii in care viata nu e drepta?

De obicei invatam cel mai usor din exemple. Am citit relativ recent despre Anne Sullivan ce a trait cu vre-o doua secole in urma in Massachusetts. Din copilarie a trait int-un climat de nedreptate si saracie fiind abuzata de propriul tata. S-a imbolnavit grav la ochi inca de la varsta de 5 ani. Cand a avut 8 ani, mama ei a murit iar in scurta perioada tatal ei alcoolic a abandonat-o intr-o infirmerie din zona. Dupa trei luni de la abandon frate ei moare si el de tuberculoza. Apoi la varsta de 18 ani a fost admisa intr-o scoala pentru oameni cu disabilitati din Boston. Acolo situatia ei de sanatate a inceput sa se imbunatateasca si a putut sa urmeze cursuri academice. A invata singura limbajul semnelor (fiind aproape oarba) cu ajutorul unui coleg ce fusese nascut si el orb si surd. La 1 Iunie 1886 a fost invitata sa sustina discursul de graduare in cadrul carui a spus: “Dragi colegi, datoria ne impinge sa continua sa fim activi. Haideti sa o facem motivati, increzatori, optimisti, multumitori. Cand ai gasit ceva de facut, indeplineste cu multumire si daruire. Pentru ca fiecare obstacol pe care il depasim, fiecare success pe care il obtinem ne aduce mai aproape de Dumnezeu si transforma viata noastra dupa voia Sa.”

Anne Sullivan a devenit apoi profesor si a avut printre elevii ei pe una din cele mai admirate persoane ale secolului 20, Helen Keller. Ce imi spune experienta prin care a trecut Anne Sullivan? Ca viata nu e dreapta?

restul in Romanian Times din Iunie2015

Leave a Reply